preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vladimir Nazor" Križevci

Povijesna grupa

 

Voditelj: Tomislav Bogdanović    


31. svibnja 2012.

Sat povijesti u muzeju

Učenici šestog c razreda, u pratnji volonterke Dijane Lovreković i učiteljice

Mire Harče, posjetili su gradski Muzej. Dočekao ih je kustos-povjesničar

OzrenBlagec i s njima "prošetao" gradivom petog i šestog razreda.

Bilo je zanimljivo i poučno. Da su se učenici učeći dobro zabavljali

možete vidjeti na priloženim fotografijama:

 

10. prosinca 2010.

Povijesna grupa u Vukovaru

Obilježavanje Dana sjećanja na Vukovar završili smo posjetom gradu heroju 10. 12. 2010. godine. Na terenskoj nastavi povijesnoj grupi  pridružili su se  učenici  8. b ic razrednih odjela.  S nama su putovali i stručno nas vodili učitelji Tomislav Bogdanović, Slaven Iljkić i Tomica Turković.

U Vukovaru smo posjetili  Trpinjsku cestu, franjevački samostan Sv. Filipa i Jakova, vukovarsku bolnicu i muzej smješten u njoj, Novo vukovarsko groblje, Spomen dom na Ovčari, mjesto masovne grobnice na Ovčari gdje je članica povijesne grupe  Ana Tomašegović  zapalila lampaš u znak sjećanja na sve žrtve stradale na Ovčari, ali i u Domovinskom ratu.

Posjet Vukovaru završili smo šetnjom po centru Vukovara, a kod ušća Vuke u Dunav zajedno smo se fotografirali.

 

 

 

 


18. studenog 2010. obilježili smo

Dan sjećanja na Vukovar

Hrvatski sabor proglasio je 18. studenog Danom sjećanja na Vukovar. Povijesna grupa inicirala je i organizirala paljenje svijeća. Učenike naše škole i goste podsjetili smo na vukovarske dane rata i stradanja u Domovinskom ratu prezentacijom postavljenom u holu škole.

Svijeće smo palili ispred ulaza u školu. Povijesna grupa lampašima je ispisala ime grada heroja Vukovara. Na obilježavanje obljetnice pada Vukovara pozvali smo učenike naše škole. Predstavnici razrednih odjela  palili su svijeće duž puta kojim ulazimo u školu te minutom šutnje odali počast svim stradalima u Domovinskom ratu.    

 

Fotografije – profesor Tomislav Bogdanović i članovi njegove povijesne grupe koji su organizirali obilježavanje Dana sjećanja na Vukovar

  

 

 


11. listopada 2010.

Posjet Gradskom muzeju Križevci i izložbi "Ivan Zakmardi i njegovo naslijeđe"

Povijesna grupa s nastavnikom Tomislavom Bogdanovićem razgledala je izložbu u povodu Dana arhiva koji se obilježavao 11. listopada 2010. godine. Izložba pod naslovom Ivan Zakmardi i njegovo naslijeđe bila je postavljena u prostorijama križevačke Likovne galerije. Stručno nas je kroz izložbu vodio kustos muzeja Ozren Blagec.

 Obitelj Zakmardi potječe iz Ugarske, a Zakmardijevi preci nastanili su se u Hrvatskoj, u gradu Križevcima, u drugoj polovici XVI. stoljeća. Pripadali su sitnom plemstvu. Ivan Zakmardi rođen je oko 1600. godine, a umro 25. travnja 1667. godine u Banskoj Bistrici. Poput svojih predaka obnašao je dužnost plemićkog suca Križevačke županije, a bio je i bilježnik Zagrebačke i Križevačke županije. Od 1642. godine pa do kraja života biran je za zastupnika u Ugarskom saboru. Na Saboru u Varaždinu 30. travnja 1644. godine bijaše izabran za protonotara Kraljevstva Hrvatskog. Dao je izraditi veliku hrastovu škrinju u koju su pohranjene povlastice Kraljevine. Sliku Škrinje povlastica vidjeli smo na izložbi. Urešena je grbovima Slavonije i Hrvatske, a na unutarnjoj strani poklopca stavio je pjesmu koju je  posvetio svojoj predragoj Domovini! Škrinju otvaraju tri ključa. Jedan ključ čuvao je ban, drugi prabilježnik, a treći Zagrebački kaptol.

Kustos Ozren ispričao nam je kako je Zakmardi stekao veliko bogatstvo koje je, kako nije imao djece, htio ostaviti nećaku. Nećak je nenadano umro, a Zakmardi je svoj imetak ostavio pavlinskim redovnicima. Pavlini su naslijeđem sagradili pavlinski samostan s crkvom posvećenoj sv. Ani i školu. Danas je to župna crkva u centru grada. Grad mu se  odužio imenovanjem središnje gradske ulice i gimnazije u Križevcima njegovim imenom. Na izložbi smo vidjeli dva spisa koje je napisao i potpisao sam Ivan Zakmardi Dijankovečki. Bilo nam je zanimljivo i poučno. Najviše nam se svidio Zakmardijev portret pa smo se slikali s njim u društvu tj. on u našoj grupi.

Nakon izložbe išili smo se u Gradski muzej. Dočekao nas je prof. arheologije i ravnatelj Gradskog muzeja Križevci Zoran Homen. Proveo nas je muzejem, izloške pokazao i objasnio njihovu važnost. U prizemlju smo vidjeli staru arheološku zbirku koja se sastoji od prapovijesnog kamenog oruđa i kostiju, zdjelica, nakita, sjekira pa do novijih oružja i malog topa. Na katu muzejske zgrade nalaze se dvije sobe, jedna građanska, a druga seoska. U sobi građanske obitelji vidjeli smo klavir koji se pretvara stol, gramofon, nakit, slike, ormar s ukrasima...Preslica, željezna pegla, drvena igračka, tkalački stan, narodne nošnje, stari sat na navijanje s melodijom nalaze se u drugoj sobi.

Iduća prostorija posvećena je sakralnoj umjetnosti,a druga cehovskim udruženjima. U sobi koja pokazuje povijest cehova u Križevcima najviše nas se dojmila škrinja u kojoj se čuvao novac za pomoć bolesnim obrtnicima i ugovori obrtnika.

Posljednji dio muzeja je soba posvećena znamenitim osobama i stvarima po kojima se Križevci prepoznaju u Hrvatskoj, ali i šire. Čuvaju se Križevački štatuti  i trilikum iz kojeg se pije vino. Uz portrete poznatih Križevčana, Sv. Marka Križevčanina, Marcela Kiepacha, Nine Vavre, Antuna Nemčića... nalaze se njihovi životopisi i djela po kojima ih pamtimo.

Obilazak muzeja trajao je duže od očekivanog, ali ne žalimo se. Bilo je lijepo i poučno, a uz šaljive priče ravnatelja dobro smo se nasmijali!

 

 

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola "Vladimir Nazor" Križevci / Ulica bana Josipa Jelačića 23, HR-48260 Križevci / os-vnazor-kc.skole.hr / ured@os-vnazor-kc.skole.hr
preskoči na navigaciju