preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Vladimir Nazor" Križevci

Novinarska skupina

 

 

voditeljice: Selina Golec Petrović, Tina Jakopčić


21. svibnja 2014.

AKTIVNOSTI MALIH EKOLOGA 6. C

Nakon što su, izradom eko-projekta, ušli u drugi krug natječaja koji je organizirala Bioteka u suradnji s trgovačkim lancem Emmezeta, Mali ekolozi su morali realizirati ono što su zamislili.

Prvo su osmislili anketu za građane Križevaca koja je sadržavala pitanja vezana uz prikupljanje otpada, ekološke osviještenosti te dovoljnoj ili nedovoljnoj količini kanti za smeće u gradu. Nakon analize ankete, izradili su prezentaciju rezultata ankete s kojom su posjetili Komunalno poduzeće Križevci i gradonačelnika te ih obavijestili o učinjenom.

Ured Grada donirao im je 9750 kuna za kupnju kanti za otpad koje su, prije postavljanja u centar grada i park, oslikali plavom i zelenom bojom kako bi bile što uočljivije  i zanimljivije.

Ovim su projektom željeli aktivno uključiti učenike i građane u rješavanje problema otpada na području Križevaca, ostvariti dobru suradnju s gradonačelnikom i Komunalnim poduzećem te stvoriti temelje za buduće ekološke akcije.

Rezultati natječaja bit će poznati 5. 6. 2014., a mi im želimo puno uspjeha! 

                                                                                                                                                                                       Novinarska skupina

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=167


19. svibnja 2014.

MEĐUNARODNO NATJECANJE IZ ENGLESKOG JEZIKA

Na Drugom međunarodnom natjecanju iz engleskog jezika, pod pokroviteljstvom Londonske gospodarske komore, nakladničke kuće PEARSON i SWAN Instituta iz Dublina, u kojem je sudjelovalo 15.000 učenika osnovnih, srednjih i škola stranih jezika iz 8 zemalja, učenik 8.b razreda naše škole, koji je i polaznik Škole za strane jezike „NIKA“, Domagoj Vlahek  plasirao se u veliko finale. Finale se održalo u  mjestu Lido di Jesolo u Italiji, od 10. do 12.5. 2014.

Domagoj  je zauzeo izvrsno 4. mjesto s 94,55% riješenog testa. Zbog izuzetno visokog rezultata, nagrađen je međunarodno priznatom diplomom iz engleskog jezika.

Osim što je pokazao iznimno znanje engleskog jezika, Domagoj je iskoristio svoj boravak u Italiji da svojim vršnjacima i njihovim mentorima predstavi svoj grad i školu iz koje dolazi.

Novinarska skupina


19. svibnja 2014.

SPORT

Na XIX. atletskoj utrci povodom Dana grada Križevaca sudjelovali su i učenici naše škole, i to vrlo uspješno. U kategoriji 1. i 2. razreda 1. i 3. mjesto osvojile su djevojčice Lana Škrlec i Ivona Hadrović, a od dječaka 1. mjesto osvojio je Luka Hadrović. Među dječacima 3. i 4. razreda 2. mjesto osvojio je Borna Jaki. U kategoriji 5. i 6. razreda 3. mjesto osvojila je Mihaela Crnčić, a 1. i 2. mjesto među dječacima osvojili su Julijan Evačić i Gabriel Škledar, a Maks Brčić osvojio je 1. mjesto među dječacima 7. i 8. razreda.

Ekipno je naša škola osvojila 1. mjesto.

Ove se godine prvi put održalo i natjecanje u graničaru. I tu smo bili uspješni. Učenici 2005. godišta i mlađi, nakon lavovske borbe, osvojili su drugo mjesto, a uzrast 2003. i mlađe su osvojili 1. mjesto.

Pobjednici u graničaru, osvajači prva tri mjesta među natjecateljima nižih razreda i pobjednici iz viših razreda, plasirali su se na završnicu Sportskih igara mladih u Splitu.

Čestitamo svim sudionicima.

Novinarska skupina

 


14. svibnja 2014.

SURADNJA EKO-DETEKTIVA I KOMUNALNOG PODUZEĆA KRIŽEVCI

U sklopu projekta „Eko-detektivi primijetili“ (voditeljica: Mira Harča) i održane prezentacije o onečišćenju prirode, 25. ožujka i 30. travnja, održano je predavanje u suradnji s Komunalnim poduzećem Križevci. Predavanje o razvrstavanju otpada pod nazivom „Otpad nije smeće“ bilo je za sve učenike od V. do VIII. razreda, a održala ga je gospođa Dijana Mijač Dretar, zaposlenica Komunalnog poduzeća. Na taj smo način obilježili Dan planeta Zemlje.

 Suradnja Eko-detektiva i Komunalnog poduzeća se nastavlja!

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=166

 

Novinarska skupina


14. svibnja 2014.

MATEMATIČKA ŠETNJA GRADOM

Dana 28. travnja 2014. u 18 sati u podrumskoj dvorani Hrvatskog doma predstavljena je „Matematička šetnja gradom“, projekt u kojem su sudjelovali učenici 7. i 8. razreda te učiteljice matematike.  

Smisao ove šetnje je to što smo proučavali i fotografirali geometrijske likove na povijesnim znamenitostima našeg grada. Učenici sedmih i osmih razreda Osnovne škole „Vladimir Nazor“ i Osnovne škole Ljudevita Modeca sudjelovali su u raznim aktivnostima. Napravili su prezentacije o Albertu Einsteinu, broju Pi, dijelovima kruga u arhitekturi grada, geometrijskim tijelima na gradskim crkvama i preslikavanjima na znamenitim građevinama nakon čega je održan matematički kviz. Učenici sedmih razreda Osnovne škole „Vladimir Nazor“ odsvirali su kako zvuči broj Pi.

Novinarska skupina


5. svibnja 2014.

AKCIJA PRIKUPLJANJA STAROG PAPIRA

Dana 25. 4. 2014., u vremenu od 12.30 do 13.30 sati, učenici naše škole prikupljali su stari papir za recikliranje. Akcija „Zeleni korak“ održala se povodom Dana planeta Zemlje. Prošlo polugodište, kada smo također prikupljali papir, pobijedio je 2. a i osvojio izlet na Kalnik.  Ovo polugodište pobijedili su učenici 4. c razreda (s prikupljenih 445 kg papira)  i oni će, zajedno s učenicima 2. a razreda, posjetiti Kalnik.

Čestitamo!!!

                      Petra Benjak, Elena Međimorec, Kristijan Miglez, Andrea Križan, 8.b

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=164


15. travnja 2014.

PREDSTAVLJANJE SREDNJE GRADITELJSKE ŠKOLE ČAKOVEC

U petak , 4. travnja 2014. godine,  našu su školu posjetile tri profesorice Srednje graditeljske škole iz Čakovca te predstavile učenicima osmih razreda zanimanja za koja se učenici mogu školovati u njihovoj školi u sljedećoj školskoj godini. 

Saznali smo da se učenici mogu opredijeliti  za trogodišnje ili četverogodišnje obrazovanje te da zanimanja upisuju i djevojke i mladići. Neka od zanimanja su arhitektonski tehničar, geodetski tehničar, građevinski tehničar, medijski tehničar, dizajner unutrašnje arhitekture, tesar, stolar, soboslikar i ličilac, vodoinstalater, keramičar, instalater grijanja, plinoinstalater,…

U sklopu škole nalazi se Učenički dom koji, osim smještaja, pruža i mnoge druge mogućnosti (rad s odgojiteljima, radionice, projekte, zajedničko druženje, itd.) te stoji 630 kn.

 

                                                                                                      Petra Benjak, 8. b


15. travnja 2014.

DRŽAVNO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA

Kao i prethodnih godina u našoj školi marljivo rade "Mladi tehničari" sa svojom voditeljicom Sandrom Vurnek. I ove godine su se plasirali na državno natjecanje koje se održavalo u Primoštenu od 2. do 4. 4. 2014. godine.

Državnom je natjecanju prethodilo školsko i županijsko. Na školskom natjecanju sudjelovalo je 6 učenika petih razreda, 3 učenika šestih razreda, 2 učenice sedmih razreda i 5 učenika osmih razreda.

U kategoriji modelarstvo i maketarstvo (5.razred) najuspješnija je bila Elena Šket.

U kategoriji graditeljstvo (6.razred) najuspješniji je bio Fabijan Prosenečki. Učenici 7. razreda natjecali su se u kategoriji obrada materijala, a najuspješnija je bila Josipa Pečnik. Među učenicima osmih razreda (u kategoriji elektrotehnika) najuspješniji je bio Robert Krušlin. Svi navedeni učenici sudjelovali su 7. 3. 2014. na županijskom natjecanju koje se, već tradicionalno, održalo u Gornjoj Rijeci i postigli izvrsne rezultate:

5. r  Elena Šket - 1.mjesto, plasman na državno natjecanje 

6. r Fabijan Prosenečki - 6.mjesto

7. r Josipa Pečnik - 2.mjesto

8. r Robert Krušlin - 1.mjesto i plasman na državno natjecanje.

Na državnom natjecanju Elena Šket, učenica petog razreda, zauzela je 15.mjesto u kategoriji modelarstvo i maketarstvo,a Robert Krušlin, učenik osmog razreda, 3. mjesto u kategoriji elektrotehnika.

Robert Krušlin osvojio je vrijednu nagradu – sudjelovanje u proljetnoj školi za mlade tehničare u Kraljevici, centru tehničke kulture.

Selina Golec Petrović


15. travnja 2014.

POSJET INSTITUTU RUĐER BOŠKOVIĆ

Dana 09. 04. 2014. u jutarnjim satima krenuli smo, u pratnji ravnateljice Sanje Petranović i učiteljice Koviljke Vitanović, prema Zagrebu. Okupljanje je bilo ispred OŠ Vladimir Nazor.

Na odredište (Institut) smo stigli oko 10 i 30.Tamo nas je dočekao zaposlenik laboratorija koji je odgovarao na sva naša pitanja, odslušali smo zanimljivo predavanje, razgledali Institut i vidjeli mnoge zanimljive stvari, npr. kristalograf i kako on radi.

Nakon toga, krenuli smo do Centra za obrazovanje ljudi s invaliditetom Dubrava. Tamo su nas srdačno dočekali dežurni učenici. Predavanje je počelo oko 12 i 30, a održao ga je, dobitnik mnogih prestižnih nagrada, dr. Ivan Đikić s Instituta u Frankfurtu. Pričao je o svom životnom putu od Zagreba, Splita, New Yorka pa sve do Frankfurta. Objašnjavao je kako su građene molekule, kako su neke molekule loše za naš organizam te kako se možemo riješiti tih bakterija (molekula). Nakon predavanja, osvježili smo se u McDonaldsu te krenuli prema Križevcima. Izlet je bio ne samo zabavan, već i poučan!

                                                                                              Michael Kovačević, 8. c


31. ožujka 2014.

OTPAD NIJE SMEĆE              

Dana 27. ožujka u našoj školi održano je predavanje pod nazivom ''Otpad nije smeće''. Predavanje  je održala gospođa Dijana Mijač Dretar, voditeljica sustava kvalitete i zaštite okoliša pri Komunalnom poduzeću. Predavanje je bilo namijenjeno učenicima viših razreda zelene smjene, a idući tjedan predavanje će imati priliku poslušati i učenici plave smjene.

Objasnila nam je kako treba reciklirati, kuda odlazi otpad koji bacimo, te koliko je vremena potrebno da se smeće, tj. otpad razgradi. Naučili smo što sve treba stavljati u narančastu kantu (papir, plastika, staklo...). Smeće koje mi bacimo odvozi se na reciklažno dvorište u Cubinec.

     Karla Harča i Tea Čapek, 6.a

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=160


31. ožujka 2014.

KLOKAN BEZ GRANICA

Dana 27. ožujka 2014. održalo se 16. međunarodno matematičko natjecanje „Klokan bez granica“. Natjecanje je započelo u 12.30 u svim školama sudionicama.

Učenici naše škole natjecali se se u 5 razina:

  1. Pčelice (2. razred) – 19 učenika
  2. Leptirići (3. razred) - 8 učenika
  3. Ecolier (4. i 5. razred) – 29 učenika
  4. Benjamin (6. i 7. razred ) – 22 učenika  
  5. Cadet (8. razred) – 24 učenika.

Svaki je učenik prilikom dolaska na natjecanje dobio malen poklon.

Rezultati natjecanja najbolje plasiranih učenika bit će objavljeni 5. svibnja 2014. na http://www.matematika.hr/index.php/klokan/.Učenici koji su se plasirali u 10% najboljih primit će nagrade.

NOVINARSKA SKUPINA

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=161


31. ožujka 2014.

PROJEKT „RAZVOJ ZAVRŠNIH ISPITA NA KRAJU OBRAZOVNIH CIKLUSA“

   Dana 17. 03. 2014. proveden je projekt „Razvoj završnih ispita na kraju obrazovnih ciklusa“ koji je organizirao Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje. U ispitivanju je sudjelovalo 69 učenika osmih razreda naše škole iz predmeta Hrvatski jezik i Engleski jezik.

Cilj projekta je ispitati i procijeniti razine znanja učenika osmih razreda kako bi se razvio model ispitivanja znanja na kraju obrazovnih ciklusa.

                                                                                             NOVINARSKA SKUPINA


24. ožujka 2014.

PROJEKT ˝PROMICANJE ISTINE O DOMOVINSKOM

RATU U ŠKOLAMA NA PODRUČJU

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE˝

 

Dana 17. ožujka 2014. godine u našoj školi, na zadnjem školskom satu, održano je predavanje za osme razrede o važnosti Domovinskog rata i ulozi Koprivničko-križevačke županije u Domovinskom ratu. Predavanje su održali umirovljeni časnici, dragovoljci-veterani Udruge koprivničko-križevačke podružnice, Božo Lazar i Vlado Radotović.

Predavači su govorili o uzrocima  Domovinskog rata, važnosti  policije, dragovoljaca i ratnih postrojbi s našeg područja u obrani domovine. Ovim predavanjem ukazali su na domoljublje, odricanje za domovinu kao jedno od najvećih vrijednosti za nas, mlade naraštaje, kako bismo to primili u trajni zalog jer samo oni pojedinci, narodi koji pamte, poštuju i vrednuju svoju prošlost, mogu živjeti dostojnu sadašnjost i budućnost.

Ovo predavanje (projekt) odobrilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a stručno mišljenje dala je Agencija za odgoj i obrazovanje. Ovim predavanjem obuhvaćeno je 95 škola i 2300 učenika u našoj županiji, a projekt je poduprlo Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Zagreba.

 

                                                                                              Domagoj Vukalović, 8.c


24. ožujka 2014.

PROMICANJE VRIJEDNOSTI DOMOVINSKOG RATADana 17.3.2014. našu su školu posjetila dvojica veterana Domovinskog rata iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Božo Lazar i Vlado Radotović,  te nam održali kratko i zanimljivo predavanje s ciljem promicanja vrijednosti Domovinskog rata.

Na predavanju smo mogli saznati sve o početku rata, svim važnijim akcijama u Domovinskom ratu, o bitkama za vojarne te o hrabrosti i požrtvovnosti poginulih branitelja na području Koprivničko-križevačke županije.


                                                                                  Andrea Križan, Elena Međimorec, Petra Benjak, 8.b

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=158


24. ožujka 2014.

ČUDESNI SVIJET MOLEKULA

Dana 13.3.2014. doc. dr. sc. Branimir Bertoša održao je zanimljivo predavanje o molekulama za osme razrede. Na predavanju smo mogli saznati što je uopće molekula, da molekulu ne možemo vidjeti pomoću mikroskopa, nego pomoću metoda kristalografije (znanosti o kristalima i kristalnim stanjima uopće), neke nedostatke kristalografije, što je protein te sastav nekih poznatijih lijekova. Na kraju predavanja uslijedio je kviz u kojem smo provjerili svoje novostečeno znanje.
                                                                      

Petra Benjak, Andrea Križan, Elena Međimorec, 8.b


24. ožujka 2014.

CIVITAS I ZNANSTVENICI – ZA ZNANJE MLADIMA

 

Dana 13. 3. 2014. održano je predavanje dr. sc. prof.  Branimira Bertoše s PMF-a pod nazivom „Čudesni svijet molekula“.  Ono je bilo drugi dio projekta „Civitas i znanstvenici – za znanje mladima“.

Predavanje je bilo namijenjeno učenicima osmih razreda, ali i svima zainteresiranima.

                                                                                                                             NOVINARSKA SKUPINA

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=155


16. ožujka 2014.

KREATIVNE RADIONICE

U sklopu djelovanja Tima za kvalitetu Škole, dana 12.3.2014., održane su dvije radionice izrade predmeta i ukrasa: Mirišljavi jopac (voditeljica Tomislava Tomac Topolovec) i Dekorativne broš lutkice (voditeljica Tamara Vrhovec).

Radionicama su prisustvovali učenici, učitelji i roditelji, kojima ovom prilikom zahvaljujemo zbog uloženoga truda i vremena.

Izrađeni predmeti i ukrasi na radionicama namijenjeni su prodaji, a prikupljenim novcem, kupit će se nagrade za najbolje učenike. Nagrade će učenicima biti uručene krajem školske godine.

                                                                                              Andrea Križan, 8. b


2. ožujka 2014.

PREDSTAVA JADRANKE ČUNČIĆ-BANDOV

Dana 20. veljače 2014. godine spisateljica, dugogodišnja lutkarica, bibliotekarka, likovna umjetnica i profesorica likovne kulture Jadranka Čunčić-Bandov došla je u Osnovnu školu „Vladimir Nazor“ kako bi se upoznala s djecom iz naše škole i iz područnih škola. Predstavila je neke likove iz svojih knjiga, kao i same knjige. Neke od njezinih knjiga su: „Iju-ju“, „Razgovori u travi“, „Od jarca do komarca“ itd. Rođena je 1956. godine u Zagrebu i prvo djelo počela je pisati sa 16 godina. Ona je autorica teksta lutkarske serije „Tikvići“. Izradila je mnoge svoje likove iz knjiga pomoću tikvica i drugih materijala.

Održala je predstavu u novom dijelu škole u učionici nižih razreda. U učionici je bio velik zeleni paravan iza kojega su bile lutke. Djeca su oduševljeno pljeskala, ali i sudjelovala u igrokazima. Lijepo su prihvatili glumu i same lutke, kao i visinu i dubinu glasova. Na kraju igrokaza znatiželjna djeca bila su puna pitanja o njoj i njezinim knjigama.  

 

Novinarska grupa, 7.a razred

Ena Kelek, Tea Kelek, Ana Kelek, Petra Lugomer i Robert Habdija


23. veljače 2014.

MALI EKOLOZI U DRUGOM KRUGU

 

Prije dva mjeseca Bioteka je u suradnji s trgovačkim lancem Emmezeta organizirala nagradni natječaj za sve osnovne škole u Republici Hrvatskoj. Razredi su imali zadatak osmisliti projekt vezan uz zaštitu okoliša i prirode u školi i/ili sredini u kojoj se nalaze.

Prvi krug natječaja obuhvaćao je razradu ideje eko-projekta.

Na natječaj su se prijavili učenici 6. c razreda i njihova učiteljica Ana Jurković koji su osmislili projekt kako bi naše sugrađane osvijestili o važnosti prikupljanja i pravilnog odvajanja otpada.

Projekt su osmislili u nekoliko razina. Prvo će učenici, na području grada Križevaca, provesti anketu u kojoj će građani moći izreći svoje mišljenje o prikupljanju otpada, ekološkoj osviještenosti  te dovoljnoj ili nedovoljnoj količini kanti za odlaganje otpada na području grada. Nakon analize ankete, učenici će posjetiti „Komunalno poduzeće Križevci“ i gradonačelnika te prezentirati rezultate ankete. Ovisno o donaciji grada, kupit će kante za prikupljanje otpada koje će u suradnji s „Komunalnim poduzećem“ postaviti na mjestima na kojima je to najpotrebnije.

Naši su učenici prionuli poslu, odradili prvu razinu projekta te su pozvani u drugi krug natječaja! Čestitamo!  

 

 

                                                                                              Novinarska skupina


2. veljače 2014.

PAZI! POLARNI MEDVJED ISPRED ŠKOLE

   Ovih zimskih dana, dok većinu ljudi  „boli glava“ zbog vremenskih ne(prilika), neki su, na vrlo kreativan način, pokazali kako snijeg i led mogu poslužiti za stvaranje umjetničkog djela.

Među njima je i učitelj likovnog odgoja Igor Brkić koji je zajedno s našim učenicima izradio skulpturu polarnog medvjeda. Nakon trodnevnog, mukotrpnog rada, skulptura je dovršena i sada ponosno stoji ispred naše škole.

                                                           

                                                                                              Elena Međimorec, Andrea Križan (8. b)


20. prosinca 2013.

BOŽIĆNA PRIREDBA NAŠE ŠKOLE

U prepunoj dvorani Hrvatskoga doma održana je priredba povodom Božića.

Na priredbi su naši učenici pokazali sva svoja umijeća: pjevačka, lutkarska, recitatorska, dramska, plesna… Osim učenika, svoje su pjevačko umijeće pokazali učitelji i učiteljice koji su zajedno sa zborašima izveli dvije prigodne pjesme: „Božić dolazi“ i „Sretan Božić svakome“.

Voditeljice priredbe bile su učenice Mia Brkić, Carmen Berend, Petra Delić, Esther Lesičar i Marcela Vargić.

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=142

                                                                     Novinarska skupina


12. prosinca 2013.

PROJEKT „ZNANJEM PROTIV OVISNOSTI“ I PROJEKT „ZDRAV ZA PET“

Dana 12. 12. 2013. održano je predavanje o ovisnostima za osme razrede u holu škole. Predavanje je bilo u sklopu projekta „Znanjem protiv ovisnosti“ i projekta „Zdrav za pet“.

U prvom dijelu predstavnici Policijske uprave Koprivničko-križevačke županije govorili su nam o tome kako razne ovisnosti loše utječu na naše zdravlje.

U drugom dijelu svi su osmi razredi predstavili svoje projekte na temu ovisnosti. Razredi 8. d i 8. c predstavili su se prezentacijama, 8. b  plakatom, 8. e plakatom i pjevanjem, a učenici 8. d oduševili su nas igrokazom.

Fotgrafije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=139

         Petra Benjak i Elena Međimorec, 8. b

Fotograf: Leon Orak, 8. b


9. prosinca 2013.

AKCIJA PRIKUPLJANJA STAROG PAPIRA

Tijekom studenoga učenici su prikupljali stari papir jer se naša škola, i ove godine, priključila projektu „Unijapapira“ kojim se razvija svijest o važnosti odvojenog prikupljanja otpada i zaštite šuma.

U ponedjeljak je bilo vaganje te odvoz prikupljenog papira. „Unijapapir“ će nagraditi najbolje škole iz Hrvatske.

Naši su učenici bili dodatno motivirani jer je škola odlučila nagraditi najbolji razred besplatnim izletom na Kalnik.

Čestitamo 2. a razredu učiteljice Snježane Katić jer je prikupio najviše papira te zasluženo osvojio izlet!

 

Andrea Križan, Elena Međimorec, Petra Benjak, 8. b


6. prosinca 2013.

PRIREDBA POVODOM SV. NIKOLE (I.)

Dana 6. prosinca 2013., u holu naše škole, održala se priredba povodom dolaska sv. Nikole. Učenici naše škole počastili su nas recitacijama, glumom, lutkarskim predstavama i zborskim pjevanjem.

Priredbi je prisustvovao i sam sv. Nikola koji nas je, zajedno s Krampusom, razveselio svojim dolaskom. Krampus je, naravno,  došao bez razloga jer smo svi bili dobri pa šibe nisu bile potrebne. 

Kako se ne bi osjećao beskorisnim, Krampusu je dodijeljena čast da zajedno sa sv. Nikolom podijeli darove svoj djeci.

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=133

Petra Benjak, Elena Međimorec, Andrea Križan, 8. b

 

PRIREDBA POVODOM SVETOG NIKOLE (II.)

U Osnovnoj školi Vladimir Nazor 6. 12. 2013. održana je priredba povodom dolaska svetog Nikole. Publika je bila brojna, a veselje i uzbuđenje su sve više rasli.

Program je otvorio Mali pjevački zbor Zvončić. Nakon pjesama začuli smo zvono i odmah znali tko dolazi. Došao je sveti Nikola i sve nas pozdravio.

Počelo je recitiranje i gluma. Po izrazu Nikolinog lica vidjeli smo da su ga djeca razveselila svojim recitacijama. Na sredini programa sve su nas zadivili i nasmijali lutkari i njihove lutke. Nakon lutkara opet su nam se vratili recitatori i recitatorice te nas nasmijali svojim zabavnim programom. Na kraju programa sveti Nikola nas je sve počastio govorom. Ali, to nije bilo sve! Kao šećer na kraju, sveti Nikola podijelio nam je darove. Sva djeca bila su jako uzbuđena i sretna, a zrakom je vladao onaj lijepi blagdanski osjećaj. Ako nažalost niste mogli doći na ovu priredbu ili ste slučajno zaboravili uzeti svoj poklon, morate nas posjetiti sljedeće godine.

                                     Očekujemo vas!

 

Ines Vrddoljak, 6. a

 


16. studenog 2013.

NOĆ KAZALIŠTA

Noć kazališta (European Theatre Night) europski je projekt. Pokrenuli su ga francuski kazališni umjetnici prije 6 godina. Iduće, 2009. godine projektu se uz mnoge države Europe priključuje i Hrvatska – a u Hrvatskoj uz dvadesetak kazališta i Lutkarska družina „Petrica“  u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Križevci . Ove godine LD „Petrica“ obilježava petu godinu sudjelovanja u projektu. Cilj projekta je uključiti što veći broj partnera: kazališta i ustanova posvećenih scenskim umjetnostima, razvijanje multikulturalnosti, komunikacija među kazalištima i ujedinjenje kazališta Europe na jedan dan u isti sat.

Program Noći kazališta obuhvaća: kazališnu predstavu, čitanje i uprizorenje tekstova europskih autora, okrugle stolove, susrete s izravnim internetskim uključivanjem, koncerte, izložbe, igraonice i radionice.

To je i noć otvorenih vrata kada je moguće zaviriti u propadalište, garderobe, tonsku i rasvjetnu kabinu, ured ravnatelja i slično...

Projektu se svake godine priključuje više države, a u Hrvatskoj sve više kazališta i kazališnih skupina.

16.XI. u petak u Podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma ravnateljica Pučkog stvorenog učilišta gospođa Melita Habdija otvorila je Noć kazališta 2013. Po peti put Lutkarska družina „Petrica“ s voditeljicom Tomislavom Tomac-Topolovac priređuje program za tu noć. Ove godine, ponovo pred prepunim gledalištem, izveli su tri kraće lutkarske predstave: Djed i repa, Nema mačke i Hrabri jarac i gospođa krava. Nakon predstave održana je vrlo posjećena radionica lutaka. Radionicu su vodili članovi lutkarske družine i njihova voditeljica Tomislava Tomac Topolovac.

Selina Golec Petrović


22. studenog 2013.

10. GRADSKE SPORTSKE IGRE OSNOVNIH ŠKOLA

 

U petak, 22. 11. 2013. g., u Dvorani OŠ Ljudevita Modeca održane su sportske igre osnovnoškolaca. Učenici su odmjerili snage igrajući igru graničara, šah, nogomet, rukomet, košarku, odbojku te natječući se u štafeti.

Atmosfera je bila odlična zbog  pravog natjecateljskog duha i jako glasnih navijača. Borba na terenu bila je žestoka, a izvan terena sklopljena su čak i neka nova prijateljstva.

Prijelazni pehar osvojila je OŠ Ljudevita Modeca. Čestitamo!

Nadamo se da ćemo sljedeće godine imati više sreće!

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=132

Kristijan Miglez, 8. b


18. studenog 2013.

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE VUKOVARA

   Dana 18.11.2013. učenici naše škole obilježili su , kao i svake godine, Dan sjećanja na Vukovar. Taj smo dan već tradicionalno palili svijeće, izrađivali plakate i pisali literarne radove o Vukovaru.

Ove smo godine imali priliku saznati sve o događanjima u Vukovaru 1991. iz prve ruke od žene koja je kao šestogodišnja djevojčica svjedočila svim strahotama koje su se tamo događale.

Dana 31.10. u sklopu Mjeseca hrvatske knjige i sjećanja na ratna stradanja Vukovara prisustvovali smo književnom susretu koji se održavao u Sv. Ivanu Žabnu. Tamo smo upoznali pjesnikinju Željku Jurić-Mitrović, djevojčicu u plavom kaputiću, koja je kao šestogodišnjakinja bila na čelu kolone izlaska iz Vukovara. Na susretu je ispričala potresnu priču o stradavanju, razaranju... Nitko nije ostao ravnodušan.

Svojem je gradu posvetila i dvije zbirke pjesama (“Moja rijeka suza“ , “Hrvatskim generalima“) kako bi, makar samo riječima, dala svoj doprinos da istina o Vukovaru ode u svijet i da se nikad ne zaboravi.

Andrea Križan, Elena Međimorec, Kristijan Miglez, 8. b


18. studenog 2013.

NAD DUNAVOM DIM SE VIJE

 

Nad Dunavom dim se

vije, dim crnji od

najcrnje noći...

 

Dunavom crvena

voda teče, voda crvenija od

najcrvenije ruže...

 

Vukovar plamenom

gori, plamenom većim od

najveće planine...

 

Al` na braniku heroj stoji,

pušku stišće,

hrabro stupa

u bitku za VUKOVAR...

 

                                            Leon Orak, 8. b


10. studenog 2013.

 UČENICI I SLOBODNO VRIJEME

ŠTO JE SLOBODNO VRIJEME?

   Slobodno je vrijeme ono koje ostaje nakon što su tijekom dana ostvarene sve osnovne potrebe (spavanje, hranjenje, osobna higijena) te ostale obaveze (nastava, učenje, kućni poslovi).

To je vrijeme kada je dijete oslobođeno, ne samo školskih, već i obiteljskih zaduženja. Dijete bi ga trebalo oblikovati prema vlastitim željama i interesima.

 

KAKO NAŠI UČENICI PROVODE SLOBODNO VRIJEME?

  U anketi koju smo proveli među učenicima 8. razreda naši učenici najčešće provode slobodno vrijeme u zatvorenom prostoru za računalom (računalne igrice, društvene mreže). Ohrabrujuća je činjenica da je na drugom mjestu bavljenje nekim sportom i druženje s prijateljima.

Nažalost, rijetki su učenici koji u slobodno vrijeme pročitaju neku knjigu.

 

             PRIJEDLOZI ZA „POPUNJAVANJE“ SLOBODNOG VREMENA

   Ako ne znate kako provesti slobodno vrijeme, a htjeli biste se nečime baviti, krenite na neku od mnogobrojnih školskih aktivnosti. U našoj školi možete pjevati, plesati, glumiti, recitirati, baviti se astronomijom, robotikom, ekologijom, etnologijom, likovnom umjetnošću, novinarstvom, naučiti glagoljicu, itd.  Vaše je samo da odaberete što vas interesira.

 

Neki od prijedloga naših učenika su da pročitate neku dobru knjigu, da se učlanite u KK „Radnik“, da naučite plesati zumbu ili da se priključite Križevačkoj djevojačkoj straži...

L. J. SMITH, VAMPIRSKI DNEVNICI (BUĐENJE)

   „Buđenje“ je prvi dio iz ciklusa romana „Vampirski dnevnici“. Objavljen je 1991. g.
Elena Gilbert je“ ledena kraljica“ škole. Djevojke bi htjele biti poput nje, dečki bi htjeli biti s njom... Svi osim novog učenika Stefana. Kada Stefan uđe u školu, Elena se ponada da bi on mogao biti pravi i zavjetuje se svojim najboljim prijateljicama Bonnie i Meredith da će ga pod svaku cijenu osvojiti. No, ona ne očekuje da Stefan skriva veliku tajnu iz prošlosti. Budući da je odrastao u renesansnoj Firenci, njegova prošlost traje već jako dugo.
   Serijal „Vampirski dnevnici“ prvi je tinejdžerski serijal o vampirima. Godine 2009.  započelo je emitiranje istoimene  popularne TV serije.  „Vampirski dnevnici“  su američka tinejdžerska dramska horor TV serija autora Kevina Williamsona.

                                                                                                     Petra Benjak, 8. b

 

M. J. ZAGORKA, GRIČKA VJEŠTICA

   „Grička vještica“ je ciklus romana koji se sastoji od sedam svezaka. Prvi roman iz ciklusa („Tajna krvavog mosta“) počeo je izlaziti u „Malim novinama“ 1912. g.

 Po temi je ciklus ljubavni s elementima pustolovina, kriminalistike, akcije i povijesti. Djelo je nastalo u razdoblju moderne, no ono nije reprezantitivan primjer toga razdoblja.

U djelu se susrećemo s mnogim romantičarskim motivima kao što su mistika, tajanstvenost, neobjašnjiva ubojstva, likom kontese Nere koji je tipičan romantičarski lik (ona je zbog svojih stavova u sukobu s društvom u kojem živi), spisateljičinim unošenjem narodne usmene predaje u radnju. Također se ističe utjecaj hrvatskog narodnog preporoda na Zagorkino stvaralaštvo. On se očituje u pomalo antiaustrijskoj orijentaciji jer Zagorka, pišući o borbi glavnih junaka za svoju sreću na bečkom dvoru, želi upozoriti na provođenje mađarizacije u njeno doba.

 Ciklus romana sugestivno, ali ipak neizravno, ističe da glavne junake u tuđini sustižu nedaće jedna za drugom te govori o spisateljičinu mišljenju kako Hrvatsku sustižu nevolje pod tuđom vlašću.

 

                                                                                                  Adrijana Čubić, 8. c

 

KOŠARKAŠKI KLUB „RADNIK“

 

   Košarkaški klub „Radnik“ iz Križevaca osnovan je  1971. godine kada je djelovao pod nazivom „ Čelik“.  Godinama napornog rada KK „Radnik“ došao je  do „A2 lige – sjever“.  Danas klub broji više od tri stotine članova različitih dobnih kategorija i uzrasta (djeca, djevojke, mlađi kadeti, kadeti, juniori i seniori). 

   Košarkaški klub „ Radnik“ je klub duge povijesti natjecanja u klupskoj košarci. Uz brojne zapažene rezultate, klub je odgojio velik broj igrača od kojih su neki postali glavna pokretačka snaga u domaćim i inozemnim košarkaškim sastavima. U prošlosti smo u redovima „Radnika“ mogli vidjeti jednog od najboljih hrvatskih košarkaša, trenutno člana KK „Cedevita“, Marka Tomasa. Danas se sjedište kluba nalazi na adresi Mislava Demerca 8, tj. u dvorani Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga.

  Vrata kluba su uvijek otvorena za sve one koje zanima košarka. Pridružite nam se zbog zajedničkog druženja i zbog činjenice da bavljenje sportom održava naša tijela zdravima.  Ako vam se svidi, ostanite u klubu i možda ćete baš vi jednog dana biti glavna pokretačka snaga nekog kluba.

                            

                                                     

                                                                                                                                                                                                                                            Martin Topljak, 8. b

 

ZUMBA

 

  Zumba je plesni program koji  je osnovao kolumbijski plesač i koreograf Alberto „Beto“ Perez devedesetih godina 20. st. Koreografija uključuje hip-hop, sambu, salsu, merengue, mambo i borilačke vještine. Čučnjevi i iskoraci su također uključeni. Oko 14 milijuna ljudi uzima satove zumbe na više od 140 000 lokacija u preko 150 zemalja.

Godine 1990. Beto Perez je zaboravio svoju kasetu glazbe za sat aerobika koji je podučavao. Uzeo je kasete koje je imao u ruksaku. One su se sastojale od tradicionalne salse i merengue glazbe. Improvizirao je sat koristeći ovu vrstu netradicionalne glazbe. Tako je nastala zumba.

 

Zumba je zabavna, društvena i, što je najbolje, možete je naučiti plesati i u Križevcima.  Svi su dobrodošli na treninge koji se održavaju u Fitness centru u Križevcima.

 

Elena Međimorec i Andrea Križan, 8. b

 

KRIŽEVAČKA  DJEVOJAČKA  STRAŽA

 

  Ban Josip Jelačić je 1848. godine posjetio Križevce, koji su u to vrijeme bili sjedište Županije. U Križevcima je proveo dva dana, a noćio je u biskupovim dvorima. Kako bi sačuvali život vođe hrvatskog naroda, Križevčani su orgarnizirali stražu koja ga je čuvala čitave noći. Na ulazu u biskupov dvor, bana je čuvala djevojačka straža. To su bile djevojke iz poznatih križevačkih obitelji. Da djevojke ne bi bile bez nadzora, odredili su im strogu paziteljicu koja je smjenjivala stražu.

Kako taj povijesni događaj ne bi bio zaboravljen, Marija Škrlec je 2008. g. obnovila stražu i time postala zapovjednica Križevačke djevojačke straže.

Križevačka djevojačka straža je 2011. g. postala članicom saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske.  

Uz pomoć Grada Križevaca sašivene su haljine kakve su nosile djevojke u to vrijeme.

Osim specifičnih haljina djevojke su nosile i sablje, a kosu su splele u pletenice koje su bile spletene uz glavu. Takve frizure nose i današnje članice straže.

Straža danas broji dvadeset članica, koje su poznate u Hrvatskoj, a i šire.  Svojim nastupima plijene veliku pozornost iz razloga što su jedina ženska povijesna postrojba u svijetu.


Djevojka koja bi željela postati članicom Križevačke djevojačke straže mora zadovoljiti određene kriterije : - visina (minimalo 165 cm)
                                    - kosa (duga, bez šiški)
                                    - uzorno i odgovorno ponašanje (redoviti dolasci na sastanke i  
                                      treninge)
                                              

                                                                                                    Lucia Škrlec, 8. b
    


8. studenog 2013.

POSJET XVI. OBRTNIČKOM I GOSPODARSKOM SAJMU

   U petak, 8. studenog 2013., posjetili smo, u pratnji učitelja,  XVI. obrtnički i gospodarski sajam u Križevcima. Sajam se odvijao u Sportskoj dvorani Ljudevita Modeca i Sportskoj dvorani Gimnazije  I. Z. Dijankovečkoga.

Tamo smo mogli  vidjeti mnogo izložbenih štandova različitih udruga, obrtnika, škola...

Najviše su nas se dojmile  čokoladne fontane na od štandu Srednje škole „Ivan Seljanec“ te fontana „Križevačke čokolaterije“.  Tamo smo se najduže zadržali... Muškom dijelu populacije bilo je najzanimljivije isprobati luk i strijelu.

Iznimno smo ponosni na našu učenicu Luciju Škrlec koja je izabrana za `najstražaricu` Križevačke djevojačke straže za 2013. godinu.

Fotgrafije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=128

 

 Andrea Križan i Elena Međimorec, 8. b

Fotografije: Kristijan Miglez, 8. b


11. listopada 2013.

KROS

U parku OŠ „ Vladimir Nazor“, 11. 10. 2013. , održano je  Međuopćinsko natjecanje u krosu.  Sudjelovale su  osnovne škole iz Križevaca, Orehovca, Žabna, Kalnika, Sokolovca i Rasinje.

U ukupnom poretku slavila je OŠ Ljudevita Modeca iz Križevaca. Drugo mjesto pripalo je OŠ „Sv. Petar Orehovec“, a treće mjesto OŠ „Vladimir Nazor“  iz Križevaca. Čestitamo!                                                                            

NOVINARSKA SKUPINA

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=125


10. listopada 2013.

OBILJEŽAVANJE DANA KRUHA – DANA ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

 

U četvrtak je, 10. 10. 2013., povodom obilježavanja Dana kruha, u OŠ „Vladimir Nazor“ u Križevcima održana priredba, blagoslov kruha te izložba kruha, kolača i raznih peciva.

U prigodnom programu sudjelovali su učitelji i učenici (zboraši, recitatori, članovi dramske skupine), roditelji te ostali članovi obitelji čije su nas vrijedne ruke razveselile slasticama.

Mali glagoljaši su napravili predivna "glagoljska peciva". Male ručice su se malo uprljale, ali rezultat je bio jako lijep. I jako ukusan!

U petak je Turistička zajednica grada Križevaca u suradnji s križevačkim školama i vrtićima organizirala manifestaciju: "Jesenska priča – dan kruha i plodova jeseni".

Na toj su se manifestaciji predstavili naši učenici i učitelji s krušnim proizvodima te plodovima jeseni.

NOVINARSKA SKUPINA

 

Učenici su zabilježili…

 

NEŠTO SE FINO MIJESI

U petak su se u našem gradu obilježavali Dani kruha pa su učenici naše škole posjetili tu manifestaciju.

Kad smo stigli na „mjesto događaja“, već je bilo puno ljudi, a kruha još više. Bilo ga je u svim oblicima i veličinama i sve je mirisalo po svježe pečenim pecivima i kolačima. Ugodnom ugođaju doprinijeli su zvuci harmonike i tamburice. Naši kuhari poslužili su nam ukusni sok od šljiva i kolače.

Svi posjetitelji su izgledali veselo i sretno. Čini se da baš takvih događanja treba našem gradu. Mnogi od nas sreli su i svoje drage tete iz vrtića i prisjetili se lijepih trenutaka koje smo zajedno proveli.

Bilo je tamo fotografiranja, smijeha, sreće i igre i ako ste slučajno ovogodišnju proslavu Dana kruha propustili, nemojte da vam se to dogodi iduće godine.

Ines Vrdoljak, 6.a

 

DAN KRUHA U KRIŽEVCIMA

U petak smo sa svojim razredom išli na Trg J. J. Strossmayera kako bismo zajedno s učenicima drugih škola iz Križevaca i okolice obilježili Dan kruha i jesenskih plodova.

Bilo je tamo svakojakih jestivih i nejestivih (ali oku ugodnih) peciva, kolača i jesenskih plodova. Peciva su bila različitih okusa i oblika. Najeli smo se i punih trbuha vratili u školu kako bismo naučili još nešto novo.

Ovaj Dan kruha bio je jako zabavan.

Tomislav Prstec, 6.a

 

JOŠ JEDNA SLASNA OBLJETNICA

Dana 11. 10. na Trgu Josipa Jurja Strossmayera obilježavali smo još jedan, sad već tradicionalan, Dan kruha i jesenskih plodova. Bilo je mnogo štandova koje su uredili učenici škola iz Križevaca i okolice. Štandove su krasili lijepi plodovi jeseni, peciva, kruh i kolači.

Voditeljica je najprije predstavila cjelokupnu izložbu, a potom je gradonačelnik Branko Hrg održao kratak govor. Kad je svećenik blagoslovio hranu, mogli smo  „prionuti poslu“ i kušati izložene delicije na ovoj simpatičnoj manifestaciji. Svidio mi se štand OŠ „Vladimir Nazor“ zato što je naš i predstavlja sve učenike naše škole, ali i zato što su od plodova i kruha izradili razne likove.

Nadam se da ću i iduće godine imati priliku biti dio ovakve svečanosti.

Asja Kantar, 6. a

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=127


25. rujna 2013.

UČENICI SU SUDJELOVALI

Dana 25. rujna 2013. na Strossmayerovom trgu u Križevcima održana je prezentacija simulacije prometne nesreće u vremenu od 10.00 do 12.00 sati kojoj su nazočili i učenici naše škole.  U prezentaciji su sudjelovali: Hitna medicinska pomoć, Društvo Crvenog križa, Auto-moto klub Križevci, Javna vatrogasna postrojba, Policijska postaja Križevci i Koprivničko-križevačka policijska uprava. Sudjelovanjem se obilježio  ''Svjetski dan prve pomoći'' koji je posvećen djeci, a posebno vozačima. Bila je to prigoda da se pokaže važnost pružanja prve pomoći kao važan korak u spašavanju ljudskih života. Prikazano je kako izgleda jedna prometna nesreća, a kasnije je prikazano i oživljavanje. Bili su tamo i štandovi na kojima su se dijelile bojanke, olovke, ravnala, penkala i dr...Neki su isprobavali naočale koje prikazuju kako pijani ljudi vide. Na ovoj prezentaciji moglo se puno naučiti. Naučiti kako spasiti nekoga tko je stradao  u prometnoj nesreći i pravovremenim djelovanjem smanjiti broj smrtnih slučajeva.

Petra Delić, 7.a

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=126


16. lipnja 2013.

INTERVJU S TOMISLAVOM TOPOLOVEC

Ovih dana razgovarale smo s Tomislavom Tomac Topolovec, učiteljicom, književnicom i voditeljicom Lutkarske družine „Petrica“. Povod  razgovoru bila je 20. obljetnica postojanja Lutkarske družine i priznanje grada Križevaca za njezin dugogodišnji rad i doprinos kulturnom životu Križevaca.

 

Koliko dugo radite u školi i što vam je draže, raditi u učionici s učenicima ili raditi na novim lutkarskim predstavama?

U ovoj školi radim dvadeset godina, a ne znam što mi je draže. Volim raditi u učionici, ali volim raditi i na novim lutkarskim predstavama.

 

Koliko dugo postoji Lutkarska družina i otkud Vam ideja da ju osnujete?

Lutkarska družina postoji dvadeset godina. Prije rada u matičnoj školi, radila sam u područnoj školi u Žabnu, gdje sam vodila lutkarsku družinu pa sam u ovoj školi samo nastavila s radom.

 

Koliko Vam vremena treba da sa svojim učenicima pripremite jednu lutkarsku predstavu?

Teško je reći koliko. Ako predstava ne traje dugo i ako je igrokaz kratak, mi ćemo to pripremiti za pola sata, ali tome predstoji jako puno posla. Ako je lutkar iskusan, nećemo imati problema, ali ako je lutkar početnik, pripremanje može trajati mjesec dana i više.

 

Otkud ideje za predstave?

Ne znam ni sama. Ideje “ frcaju“ na sve strane. Ideje su svugdje oko mene. U svakoj pukotini vidim nekakav lik, u svakoj staroj krpi i u svakom odbačenom kišobranu vidim ideju za lutku koju bih mogla izraditi. Ideje me „napadaju“ sa svih strana i jedva se branim od njih.

 

Tko Vam piše tekstove i tko izrađuje lutke?

Većinu tekstova pišem ja. Neke smo tekstove preuzeli iz lektirnih djela jer su pisana za lutkarske družine, ali se najčešće nađemo u situaciji da i te tekstove moramo prilagoditi. Ili im nešto nedostaje u ritmu ili nešto nedostaje u sadržaju. Lutke izrađujemo sami od starih, odbačenih stvari koje više nikome ne služe.

 

Je li teško izraditi jednu lutku i koliko Vam vremena treba?

Mislila sam da nije teško jer mi to radimo već godinama. Promijenila sam mišljenje kada sam počela voditi lutkarske radionice i shvatila da to drugima, a pogotovo starijima, nije lako.

 

Znamo da je Lutkarska družina aktivna tijekom cijele školske godine. Na kojim sve manifestacijama sudjelujete?

Bojim se da ću koju i preskočiti. Ali, uglavnom, sudjelujemo u svim svečanostima i priredbama koje se događaju u školi. Izvan škole surađujemo s Gradom u svim manifestacijama u kojima sudjeluju učenici, uključujući Malo spravišće koje otvaramo i vodimo od njegovog početka. Nadalje, uključeni smo u obilježavanje Europske noći kazališta, a sudjelovali smo i na Gospodarskom sajmu Koprivničko – križevačke županije. Također, dajemo predstave za djecu svih uzrasta. Sve su te predstave bile besplatne i jako dobro posjećene.

 

Otprije znamo da ste osvojili mnogobrojne nagrade. Koje su Vam najdraže i zašto?

Osvojila sam mnogobrojne nagrade tijekom rada, ali za svoj književni rad. Ponosna sam na osvojeno prvo mjesto u Bedekovčini 1995. godine (za pjesmu „Oče naš“). Te sam iste godine osvojila drugu nagradu u Zelini na recitalu „Dragutin Domjanić“ pjesmom „Vu zaludnom iskanju človeka“.  Neke su mi priče objavljene u čitankama za  hrvatski jezik za učenike od prvog do četvrtog razreda.

 S lutkarima sam osvojila dosta priznanja za sudjelovanje na različitim smotrama. Jedna od njih je LiDraNo na kojoj sudjelujemo svake godine. U ovih smo dvadeset godina četiri puta bili pozvani na Državnu smotru, a to je nagrada sama po sebi.

 

Od svih predstava koje ste Vi i Vaša Lutkarska družina izveli, koja će Vam još dugo ostati u sjećanju?

Definitivno „Gusjenica Zelenica“. Drage su mi i predstave „Djed i repa“ (koja je najnovija i za koju su nam državni izbornici rekli da je čak malo „presavršena“), „Skučena kuća“  te „Izgubljena kućica“, predstava na kojoj su radili lutkari koji su sada već diplomirali.

 

Sjećate li se prve predstave i prve lutke koju ste izradili?

Prva lutka koju sam izradila bila je po potrebi i pas, i vuk, i lisica, što god je trebalo. Druga je lutka bila i Pepeljuga, i Crvenkapica, i princeza, i vila, i Ana, i Tanja... Te sam lutke napravila za svoje kćeri kada su bile male. Umjesto čitanja priča, sakrila sam se iza kauča i odrađivala lutkarske predstave. Ne sjećam se točno koja je bila moja prva predstava jer ih je u dvadeset godina bilo toliko mnogo.

 

Život je pun smiješnih događaja i nezgodnih situacija. Imate li Vi kakvu sličnu priču vezanu uz neku predstavu?

Sjećam se predstave kada je jedna lutkarica nastupala s gipsom na desnoj ruci, a bila je dešnjak. Ne znam je li to smiješna ili tragikomična situacija, ali ona je to odradila kao da ima, ne dvije, nego četiri zdrave ruke. Često se puta na predstavi dogodilo da je paravan izgubio oslonac pa je počeo padati, a onda su lutkari morali istodobno držati i paravan i lutku.

 Iza paravana  se događaju i najneobičnije situacije, a to publika ne smije ni vidjeti ni čuti. Događa se da iza paravana više nema dovoljno mjesta pa lutkari moraju jednostavno puzati jedni preko drugih kako bi mogli odraditi predstavu.

 

Petrica je poznati lik iz Krležinih „Balada“. Ima li taj lik veze s imenom skupine i zašto baš taj lik?

Književnikov lik ima veze s imenom skupine jer je i naš Petrica također jedan vragolan koji ne želi odrasti. Moram priznati da Petrice ima i u meni jer ni ja ne želim odrasti. Još se uvijek želim igrati, zabavljati, raditi u razredu i s lutkarima. Sve to shvaćam kao igru jer sam u glavi još uvijek dijete, a nadam se da ću takva i ostati.

 

Budući da se vremena mijenjaju, mijenjaju se i djeca. Uče li danas djeca manje ili više u odnosu na vrijeme kada ste počeli raditi?

Pa zapravo i ne, sve je isto. U jednom je razredu uvijek bilo onih koji vole puno učiti i čitati te onih koji ne vole raditi, koji izbjegavaju rad i koji su lijeni. Djeca su uvijek djeca.

 

Čitaju li djeca lektire?

Danas učitelji moraju biti jako lukavi da otkriju jesu li djeca uopće pročitala lektiru. Budući da imamo internet, sažetke lektire koji su lako dostupni svima , puno je teže otkriti jesu li pročitala lektiru.

 

Kako motivirati djecu da više čitaju?

Djeci sam uvijek davala da čitaju ono što žele. Neke su generacije bile lude za Winnijem Poohom, a neke su ga generacije smatrale dosadnim i voljele su Harryja Pottera. Učenicima koji ne vole čitati,  dajem da čitaju stripove. Bitno je da čitaju.

 

Na kojoj predstavi trenutno radite i koji su vam planovi za daljnji rad?

Sada radim na predstavi „Šale u močvari“, i to s mlađim lutkarima. Najnovija predstava koju smo napravili zove se „Djed i repa“ i izveli smo je već nekoliko puta na raznim događanjima.

Što se tiče planova za budućnost... Nastavit ću se igrati, raditi na predstavama, raditi s učenicima.

 

Hvala Vam na razgovoru!

 

Andrea Križan, Elena Međimorec, Petra Benjak, 7.b


13. lipnja 2013.

DAN OTVORENIH VRATA UDRUGE AGROMETEOROLOGA HRVATSKE

Na poziv Udruge agrometeorologa Hrvatske tridesetak učenika naših petih, šestih i sedmih razreda danas su posjetili Agrometeorološku postaju Križevci i Fenološki vrt u sklopu postaje.

Uz pratnju učiteljice K. Vitanović, pedagoginje škole T. Strabić i ravnateljice S. Petranović učenici su prošetali prostorom "stare Ratarne" i uz stručno vodstvo predstavnika udruge, njihove predsjednice i zaposlenih postaje - motritelja Jurića upoznali Fenološki vrt i bilje koje se u njemu motri te rad postaje.

Uz sokove, nareske i jagode koji su popratili ovaj posjet, učenici su predzadnji dan nastavne godine popunili ovom prekrasnom izvanučioničnom nastavom.

Ljubica Vučetić

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=117


4. lipnja 2013.

POSJET INSTITUTU "RUĐER BOŠKOVIĆ"

Dana 4. lipnja 2013. godine nas jedanaestero osmaša uz pratnju ravnateljice, pedagogice i nastavnice Vitanović, posjetili smo zagrebački institut "Ruđer Bošković".

U kompleksu instituta nalazi se mnogo zgrada i svaka od njih pripada jednoj struci. U zgradi za biologiju naučili smo ponešto o endemskim vrstama iz Dinarida koje su izgubile svoj pigment. Pokazali su nam male spužve, školjke, rakove te neke bakterije koje su prirodni sastav zemlje. Imali smo čast vidjeti neke vrhunske mikroskope, način na koji funkcioniraju i saznali smo mnoge zanimljive činjenice o strukturi DNA molekule

Odveli su nas u obilazak okružja instituta gdje smo vidjeli ciklotron i skulpturu Ruđera Boškovića gdje smo se slikali.

Institut sadrži po dvije zgrade za fiziku i kemiju koje, nažalost, nismo bili u mogućnosti posjetiti. Pozdravili smo se predavši im neke križevačke slastice, a potom smo se vratili u naše lijepe Križevce.

15 učenika osmih razreda

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=116


29. svibnja 2013.

         PROSLAVA DANA ŠKOLE

                                                                                                                                            OŠ „VLADIMIR NAZOR“

U srijedu (29. 5. 2013.) proslavili smo Dan škole.
Budući da je naša škola ove godine dobila trajni (zlatni) status ekoškole, najsvečaniji trenutak proslave bio je podizanje zelene zastave.
Za mnogobrojne uzvanike upriličen je zabavni program u kojem su sudjelovale različite skupine koje djeluju u okviru škole: lutkari, zboraši, recitatori, plesači te keramičari koji su izložili svoje radove. Prije samog programa, uzvanike su pozdravili ravnateljica Sanja Petranović, predsjednik Udruge „Lijepa naša“ Ante Kutle, pročelnik Mladen Tenodi i mnogi drugi.
U sklopu zabavnog programa pohvaljeni su i nagrađeni učenici koji su se plasirali na državna natjecanja. Poslije zabavnog programa, uzvanici su bili prisustvovali  različitim radionicama i izlaganjima o projektima u kojima  su, tijekom godine,  sudjelovali učenici i učitelji naše škole.  Na taj su način uzvanici mogli saznati što je sve potrebno da bi se izgradio školski bazen, zbog čega su naši učenici posjetili Čambinu, na koji je način internet koristan u učenju povijesti, zašto smo posjetili vatrogasce, koje su najpoznatije legende našeg kraja i koliko ima istine u narodnim poslovicama.

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=115


12. svibnja 2013.

MAJČIN DAN

U našoj školi 12. svibnja obilježen je Majčin dan. Učenici su uveselili prisutne roditelje recitacijama, lutkarskim igrokazom i plesnim točkama posvećenim majkama. Priredbu je posjetio i gradonačelnik Branko Hrg, a ravnateljica je zajedno s učenicima na kraju priredbe svim majkama podijelila čokolade u znak zahvalnosti za njihovu predanost i požrtvovnost.

 

Lorena Juršić 7.e, tekst

Nela Keleković 7.e, fotografije

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=111


8. svibnja 2013.

PROJEKT „ZDRAV ZA 5“ – POSJET ČAMBINI


U srijedu, 8. 5. 2013., kao članovi EKO grupe, zajedno s ravnateljicom i učiteljima posjetili smo Čambinu, koja je smještena 100 metara od mađarske granice.

Već od početka 20. stoljeća ovo je močvarno područje bila nenaseljena prašuma. U blizini Lovačkog doma  „Čambina“ vidjeli smo dva hrasta koja su stara čak 400 godina. Rezervat biosfere zaštitio je UNESCO.

Nakon što smo vidjeli sve ljepote tog krajolika, učenica Anamarija Beljak upoznala je prisutne s projektom ekoškole i njezinom poviješću. Naša Lutkarska skupina Petrica izvela je predstavu „Djed i repa“ za koju su lutkari koristili lutke izrađene od ekoloških materijala.

Zatim je uslijedilo predavanje policije o opasnostima pronalaska minsko-eksplozivnih naprava u prirodi, opasnostima od izazivanja požara te općenito o opremi policijskih službenika. Također smo imali zanimljivu demonstraciju ronioca koji je prezentirao vježbu urona.

Na kraju su nam policijski službenici priredili iznenađenje: vježbu rada vodiča službenog psa sa psom za pronalazak opojnih droga. Belgijska ovčarka Bossy, dresirana za pronalazak droge, s lakoćom je pronašla 10 grama kokaina koje je policajac sakrio u auto. Sve u svemu, izlet je bio zanimljivo i poučno iskustvo.

 

Kristijan Miglez, 7.b
Andrea Križan, 7.b
Ana Brajković, 7.b
Leon Orak, 7.b

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=110


24. travnja 2013.

GRADU ZA ROĐENDAN

 

   Proslavi obilježavanja Dana grada Križevaca pridružili su se učenici i učitelji OŠ „Vladimir Nazor“ i to sudjelovanjem u mnogobrojnim manifestacijama koje su se ovaj mjesec održale u našem gradu.

U ponedjeljak  (22. 4.) su, u Maloj dvorani Hrvatskoga doma, članovi Lutkarske družine „Petrica“ učiteljice Tomislave Tomac Topolovec izveli predstavu „Svinjarije“ za najmlađe sugrađane.

Povodom obilježavanja Noći knjige (23. 4.) naši su učenici, u suradnji s Dječjim odjelom Gradske knjižnice „Franjo Marković“, održali radionicu „U potrazi za legendama“. Učenici su, zajedno s voditeljicama (knjižničarkom Terezom Dvečko i učiteljicom Andreom  Katanović), tražili legende našega kraja, upriličili kratki igrokaz te izrađivali stripove i označivače stranica.

U srijedu (24. 4.) su učenici nižih razreda sudjelovali u zabavnom programu na Gradskom trgu te u scenskom prikazu „Doček bana J. Jelačića u Križevcima“.

U scenskom nastupu sudjelovali su članovi Dramsko-recitatorske skupine koju vodi učiteljica Dragica Zagorec i članovi Plesne skupine „Vjeverica“ učiteljice Kate Stojanovske. Nakon njihove izvedbe pridružili su im se i ostali učenici trećeg i četvrtog razreda.

Na Gradskom trgu svoje su radove predstavili i članovi likovnih skupina učiteljice Gordane Prožek i učitelja Igora Brkića.

U tradicionalnoj utrci ulicama grada naši su učenici, u ukupnom poretku, osvojili drugo mjesto.

 

Andrea Križan, 7. b

Elena Međimorec, 7. b

Petra Benjak, 7. b

Kristijan Miglez, 7. b

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=109


13. travnja 2013.

MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE EKIPA PODMLATKA I MLADEŽI CRVENOG KRIŽA

 

  U  subotu (13. 4. 2013.) u OŠ „Vladimir Nazor“ održano je Međužupanijsko natjecanje ekipa podmlatka i mladeži Crvenog križa.

Prije samog natjecanja sudionike su, prigodnim programom, pozdravili zboraši i lutkari OŠ „Vladimir Nazor“.

Na natjecanju je sudjelovalo deset ekipa iz Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije: ekipa OŠ Grgura Karlovčana iz Đurđevca, ekipa Gimnazije dr. I. Kranjčeva iz Đurđevca, ekipa OŠ „Vladimir Nazor“ iz Križevaca, ekipa Gimnazije I. Z. Dijankovečkoga iz Križevaca, ekipa OŠ „Sirač“ iz Sirača, ekipa Srednje škole Bartola Kašića iz Grubišnog Polja, ekipa III. osnovne škole iz Bjelovara, ekipa Učeničkog doma srednjih škola iz Bjelovara, ekipa OŠ „Braća Radić“ iz Koprivnice te ekipa Gimnazije Frana Galovića iz Koprivnice.

  Ekipe su se natjecale na šest radilišta. Na prva četiri radilišta provjeravalo se teorijsko znanje, a na petom i šestom praktično.

Natjecanje je obuhvaćalo  provjeru znanja o Pokretu Crvenog križa, međunarodnom humanitarnom pravu, ljudskim pravima te provjeru znanja i vještina iz pružanja prve pomoći.

 

U kategoriji podmlatka najbolja je bila ekipa OŠ „Braća Radić“ iz Koprivnice, a u kategoriji mladeži ekipa Gimnazije Frana Galovića iz Koprivnice.

 

Andrea Križan, Elena Međimorec, Petra Benjak, 7. b

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=107


16. ožujka 2013.

MEĐUOPĆINSKO-GRADSKO NATJECANJE EKIPA PODMLATKA I MLADEŽI CRVENOG KRIŽA

 

  U  subotu (16. 3. 2013.) u OŠ „Vladimir Nazor“ održano je Međuopćinsko-gradsko natjecanje ekipa podmlatka i mladeži Crvenog križa.

Natjecanje je počelo u 11 sati, a prije samog natjecanja sudionike su, prigodnim programom, pozdravili zboraši i lutkari OŠ „Vladimir Nazor“.

Na natjecanju je sudjelovalo osam ekipa iz grada i okolice.

Natjecanje je obuhvaćalo  provjeru znanja o Pokretu Crvenog križa, međunarodnom humanitarnom pravu, ljudskim pravima te provjeru znanja i vještina iz pružanja prve pomoći.

 

Andrea Križan i Elena Međimorec, 7. b


17. ožujka 2013.

PETRICA NE ŽELI ODRASTI

 

(povodom 20. obljetnice postojanja Lutkarske družine „Petrica“)

 

 

    Najpoznatiji Petrica u našoj književnosti je onaj iz Krležinih „Balada“...

Krležin lik je lik vragolana, šaljivca, koji voli uveseljavati druge. No, ovdje nije riječ o Petrici Miroslava Krleže, već o našem, koji je po svojim osobinama sličan književnom liku. Naš je Petrica došao na svijet prije 20 godina (šk. god. 1992./1993.) u OŠ „Vladimir Nazor“ i o njemu se od rođenja brinu generacije učenika naše škole te učiteljica Tomislava Tomac Topolovec.

   Petrica je izvrstan učenik i toliko mu je lijepo u našoj školi da je jednostavno ne želi napustiti.

Sretan je što se može družiti s učenicima, ali se rastuži kada se mora rastati s prijateljima koji, za razliku od njega, moraju odrasti. Iako voli sve školske aktivnosti, najdraže su mu školske predstave koje su nezamislive i puste bez njega. Sam Petrica kaže da život bez uveseljavanja drugih, svjetala pozornice i aplauza za njega ne bi bio pravi život.

  Osim što uveseljava učenike na predstavama, on i brine o njima. Oni mu rado pričaju o svojim problemima, a on sve tajne i njihove skrivene misli ne odaje nikome. Sretan je kada se može brinuti o prvašićima koji se, po prvi put, susreću sa školom i rado im pomaže u njihovim prvim školskim koracima. Svi su mu učenici dragi, ali ipak postoje neki koji će mu još dugo ostati u sjećanju. To su učenici s kojima je nastupao svih ovih godina te s njima dijelio sretne, ali i one manje sretne trenutke.

Kad smo ga na kraju pitali je li se umorio od takvoga života, on je, na našu radost, odgovorio: „Naravno da nisam, pa tek mi je 20 godina!“

Želimo mu još puno uspjeha u radu !!!

 

Andrea Križan, 7.

Elena Međimorec, 7.b

Petra Benjak, 7. b

Petar Čorak, 7. b

 


20. veljače 2013.

IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI NAZOROVACA

KERAMIČARI

     Učenici  naše škole imaju priliku sudjelovati u izvanastavnim aktivnostima. Tijekom sljedećih nekoliko tjedana predstavit ćemo vam voditelje i članove raznih interesnih skupina. Ovog puta  predstavljamo vam Učeničku zadrugu „Sv.Marko Križevčanin“,točnije keramičarsku grupu.

Učenici škole „Vladimir Nazor“ su zajedno s nastavnikom likovne kulture Igorom Brkićem osnovali  Učeničku zadrugu „Sv.Marko Križevčanin“ prije tri godine. Broje  četrdesetak članova. Ove školske godine izlagali su svoje radove na Božićnom  i na Obrtničkom i gospodarskom sajmu gdje su ih i prodavali.

Trenutno se bave  tehnikom centriranja koja im je potrebna za  izradu šalica, vaza i drugih keramičkih rukotvorina koje će predstaviti na  Županijskoj smotri  učeničkih zadruga  gdje su prošle godine po prvi put  izlagali svoje radove te  osvojili drugo mjesto.

 

Nela Keleković

Mateja Piškorić  7.e

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=103


12. veljače 2013.

MASKENBAL U NAŠOJ ŠKOLI

 

U utorak  12.veljače 2013.g. u našoj školi održao se maskenbal. U predvorju škole plešući i pjevajući  predstavile su se različite, šarene maske. Najpopularnije maske bile su vještice i punkeri, a žiri sastavljen od učiteljica odabrao je i nagradio one najbolje i najmaštovitije. Nakon proglašenja pobjednika nastavila se zabava i uživanje u krafnama. Djelić ugođaja možete doživjeti  gledajući fotografije koje smo snimili, a za one najoštrijeg vida imamo izazov-pronađite masku iza koje se sakrila ravnateljica.

 

Nela Keleković  & Mihaela Platnjak  7.e


6. prosinca 2012.

SV. NIKOLA U NAŠOJ ŠKOLI

   Danas je u našoj školi bilo veselo... Pjevalo se, plesalo, glumilo, recitiralo i častilo slatkišima. Povod tomu bila je priredba za Sv. Nikolu. Na priredbi su sudjelovali zboraši pod vodstvom Helene Nemeček, Recitatorska skupina Dragice Zagorec, Dramska skupina Snježane Katić, Plesna skupina Kate Stojanovske i Lutkarska skupina „Petrica“ Tomislave Tomac Topolovec. Posjetio nas je sv. Nikola koji je uz pomoć gradonačelnika podijelio darove najmlađim učenicima naše škole.

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=97


24. studenog 2012.

KRIŽEVAČKA NOĆ KAZALIŠTA

Povodom Europske noći kazališta, članovi Lutkarske skupine „Petrica“ OŠ „Vladimir Nazor“ počastili su svoje sugrađane lutkarskom predstavom „Svinjarije“. Predstava se, pred mnogobrojnom publikom, održala u Maloj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima 17. studenog u 17 sati. Budući da je predstava bila namijenjena najmlađima, u publici je bilo najviše djece koja su bila oduševljena onime što su vidjela.

Prije same predstave održala se radionica na kojoj smo mogli naučiti kako se kreativno izraziti i  izraditi lutku od krep papira. Radionicu su pripremili lutkari starijeg uzrasta (Mia Brkić, Esther Lesičar, Marcela Vargić, Petra Delić, Carmen Berend) i voditeljica Tomislava Tomac Topolovec. Zanimljivo je da su na radionici sudjelovala i djeca od svega 3 do 4 godine koja su uz pomoć svojih majki uspjela izraditi, vjerojatno, svoju prvu lutku.

Učenice 7. b: Petra Benjak, Andrea Križan, Elena Međimorec

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=95


21. studenog 2012.

15. OBRTNIČKI I GOSPODARSKI SAJAM KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE

U Križevcima se od 9. do 11. studenog 2012. godine u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca održao 15. po redu Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko – križevačke županije. Na ovogodišnjem sajmu predstavilo se 220 obrtnika i poduzetnika zajedno s učenicima iz osnovnih i srednjih škola.

 Učenici su prezentirali svoja znanja i vještine u desetak obrtničkih zanimanja, od stolarstva do pripreme ukusnih slastica. Održala se i prva Žgancijada, natjecanje kuhara u pripremanju jela od žganaca, modna revija i revija frizura, predstavljanja folklornih društava, krštenje mošta, a za okruglim stolovima raspravljalo se o gospodarskim i poljoprivrednim temama te o  skorom ulasku  Hrvatske u EU.

Učenici naše škole predstavili su se  lutkarskim scenskim igrama „Ljubav u kontejneru“ i „Eko mobiteli“ u izvedbi Lutkarske družine „Petrica“, a naša Učenička zadruga sv. Marko Križevčanin za ovu prigodu pripremila je veliku ponudu pletenih artikala, nakit s glagoljaškim motivima, keramičke šalice, svijećnjake i posude koje su učenici vrlo brzo rasprodali zainteresiranim  gostima.

Posljednji dan sajma, koji se održao pod pokroviteljstvom Ministrastva poduzetništva i obrta, Koprivničko – križevačke županije i Grada Križevaca, tradicionalno je obilježila nagradna igra.

Valentina Drakšić, 7.e

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=94


17. studenog 2012.

DAN SJEĆANJA NA VUKOVAR

SJEĆAMO SE...

Svakog 18. studenog sjećamo se grada heroja Vukovara i njegove žrtve tijekom Domovinskog rata. Vukovar je grad koji pretrpio golemu materijalnu štetu, ali i podnio onu najveću – ljudsku.

Tijekom borbi i nakon ulaska okupatora u Vukovar poginulo je oko 550 branitelja, 1700 civila, oko 8000 Vukovaraca je odvedeno u logore, a još se 800 osoba vodi na popisu nestalih.

Napadi na Vukovar trajali su skoro devedeset dana, a branitelji su pružali otpor i nisu se htjeli predati. Pad Vukovara zabilježen je 18. 11. 1991., a prethodila mu je žestoka borba.

Odluku o proglašenju ovoga dana donio je Hrvatski sabor 1999. g. kako bi se odala počast svim Vukovarcima koji su branili svoj grad.

Kao i svake godine, sjetili smo se...  Sjetili smo se svih žrtava grada Vukovara, svih branitelja i svega što su Vukovarci proživjeli kako se Vukovar ne bi ponovio...

I ove se godine pozivaju svi stanovnici Republike Hrvatske da 18. 11. 2012. u  18 sati u svojim kućama, stanovima i na ulicama upale svijeće i na taj se način uključe u akciju „I u mom gradu Vukovar svijetli!“

Učenice: Petra Benjak, Elena Međimorec, Andrea Križan


11. listopada 2012.

OBILJEŽAVANJE DANA KRUHA – DANA ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

 

U srijedu je, 10. 10. 2012., povodom obilježavanja Dana kruha, u OŠ „Vladimir Nazor“ u Križevcima održana priredba, blagoslov kruha te izložba kruha, kolača i raznih peciva.

U prigodnom programu sudjelovali su učitelji i učenici (zboraši, recitatori, članovi dramske skupine, članovi Lutkarske družine „Petrica“), roditelji te ostali članovi obitelji čije su nas vrijedne ruke razveselile prigodnim slasticama.

Budući da je naša škola jedan od organizatora priredbe „Jesenska priča – dan kruha i plodova jeseni“, obilježavanje Dana kruha nastavlja se i u četvrtak (11.10. 2012.) na glavnom križevačkom trgu izložbom krušnih proizvoda i jesenskih plodova.

Učenici naše škole će, povodom Dana kruha, predstavljati Koprivničko-križevačku županiju na državnoj svečanosti (smotri) s krušnim proizvodima i plodovima našega kraja koja će se održati 14. 10. 2012. u Starigradu Paklenici.

Tina Jakopčić

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=93


30. svibnja 2012.

Nazorovci proslavili Dan škole

 
U srijedu 30. svibnja OŠ "Vladimir Nazor" proslavila je 56. rođendan. Slavilo se od jutra na sportskim terenima gdje su se odigrale nogometne i odbojkaške utakmice između učitelja i učenika. Učenici su zasluženo odnijeli pobjedu,a učitelji su pokazali da su i dalje u dobroj formi. Poslijepodne je u Hrvatskom domu održana svečana priredba na kojoj su se predstavili učenici matične i područnih škola. Na početku priredbe ravnateljica je zajedno s gradonačelnikom Brankom Hrgom pozdravila brojnu publiku i podijelila priznanja  marljivim učiteljima i učenicima koji su nas ove godine predstavljali na županijskim i državnim natjecanjima. Veselu, šarenu i duhovitu priredbu vodili su  "miševi"  Lutkarske skupine "Petrica".
 
Novinarska družina OŠ "Vladimir Nazor"
 
Sara Jurić i Sanja Batinjan, 8.b
 
Fotografije možete naći ovdje:

11. svibnja 2012.

Izlet u Smiljan

Učenici osmih razreda naše škole u pratnji učitelja Dubravke Kuntić, Dubravke Sokač Tomice Turkovića, Bosiljke Škaro, Petra Babića i Mire Harča održali su terensku nastavu u Lici.

U ranim jutarnjim satima krenuli smo autobusom prema odredištu, a to je bio Smiljan u Lici. Cilj nam je bio s povijesnog i geografskog stajališta upoznati 
taj dio naše domovine, a napose smo željeli vidjeti Memorijalni centar "Nikola Tesla", koji nas je oduševio. Putem prema Smiljanu vidjeli smo Gacko polje
i lijepu, čistu rijeku Gacku za koju nam rekoše da je bogata pastrvom. Odmorili smo se u Janči, a potom spustili u Gospić - središte Ličko-senjske županije.
Prošetali smo gradom, pogledali znamenitosti (crkva, gradski park, zgradu Muzeja, gradske uprave, policije, zatvora, glavni trg s fontanom na kojem su nastale 
brojne fotografije) i uputili se u Smiljan - malo, ali značajno mjesto. Ručali smo i krenuli, pod stručnim vodstvom, u razgledavanje MC "Nikola Tesla". Bili smo 
ugodno iznenađeni, kako dočekom, tako i izgledom Spomen-područja. Doznali smo puno o našem velikanu (iako smo podosta već saznali na povijesti i fizici)
iz područja elektrotehnike, vidjeli njegove izume, princip rada nekih, te film i životopis - muzejski postav. U povratku smo prošli kroz Lički Osik, Perušić, Korenicu, Plitvice,
Rastoke i u kasnim večernjim satima došli u Križevce. Povijest i geografiju Like s nama su odradile učiteljice Dubravka Kuntić i Mira Harča. Na Plitvicama smo posjetili
grob prve žrtve Domovinskog rata, Josipa Jovića.
 
Mira Harča
 
Fotografije možete naći ovdje:

24. travnja 2012.

Nazorovci slavili Dan grada
 
U utorak 24. travnja Križevčani su slavili 760. rođendan svoga grada. Učenici naše škole tim su povodom održali plesnu i likovnu radionicu u  jutarnjem programu osnovnoškolaca na glavnom trgu. Plesači pod vodstvom učiteljica Kate Stojanovske i Nine Tenodi naučili su okupljenu djecu  koreografiju uz pjesmu Sretan rođendan,a likovnjaci pod vodstvom učitelja Igora Brkića pokazali su sliku koju su naslikali gradu za rođendan - grb grada. Predstavili su se i pripadnici Prometne grupe učiteljice Sandre Vurnek koji su okupljenoj djeci pokazivali svoje rekvizite i objašnjavali čime se bave. Sudjelovali su i učenici Dragice Zagorec.
 
Fotografije možete naći ovdje:

28. ožujka 2012.

Vjeronaučna olimpijada

Završnica državnog natjecanja iz vjeronauka  - Vjeronaučne olimpijade održana je u našoj školi u srijedu 28. ožujka. Vjeronaučna olimpijada okupila je  učenike osnovnih i srednjih škola koji su u različitim aktivnostima tijekom tri dana natjecanja pokazivali zavidnu razinu znanja. Natjecalo se 16 ekipa iz osnovnih i 16 ekipa iz srednjih škola. Pobjedu su odnijeli učenici OŠ Sidonije Rubido Erdody iz Gornje Rijeke u kategoriji osnovnih škola, dok su  kategoriji srednjih škola pobijedili Hvarani. Nagrade su im uručene u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma, a uručili su ih  biskup Bjelovarsko - križevačke biskupije mons. Vjekoslav Huzjak i biskup Nikola Kekić.

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=67


15. ožujka 2012.

U posjetu centru za socijalnu skrb


Međunarodni dan socijalnog rada obilježava se 15. ožujka. Ove godine Centar za socijalnu skrb Križevci obilježio je taj dan kao Dan otvorenih vrata. Tom smo prigodom u pratnji naše socijalne radnice Ljiljane Kopjar posjetile centar čiji su nas zaposlenici dočekali s osmijehom, proveli nas po centru i ispričali čime se bave te zašto su odabrali svoju profesiju. Centar se bavi zaštitom i pomaganjem socijalno ugrožene djece i odraslih. Zaposlenici centra, psiholozi, socijalni radnici i pravnici, odabrali su ovaj posao iz potrebe za pomaganjem, željom za promjenama, istinom i pravdom. Iz njihovih smo priča saznali da je to težak posao u kojem se treba znati nositi s teškim ljudskim sudbinama i svakodnevno boriti za pravdu. Približili su nam zanimanje koje jeočito  iznimno važno, a u društvu premalo cijenjeno.
 
Viktorija Platnjak i Lora Benjak 8.c
 
Fotografije možete naći ovdje:

22. veljače 2012.

Županijska smotra LiDraNo

Osnovna škola "Vladimir Nazor" Križevci poziva vas na Županijsku smotru LiDraNo koja će se održati u petak 24. veljače u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma. Stotinjak učenika osnovnih i srednjih škola predstavit će svoje literarne, dramsko - scenske  i novinarske radove. Svečano otvorenje počinje u 10 sati nakon čega će uslijediti skupni i pojedinačni dramsko - scenski nastupi, okrugli stolovi i domjenak za sudionike. 


14. veljače 2012.

Brkićeve snježne skulpture 
 
Od srijede 14. veljače učenike OŠ "Vladimir Nazor" na ulazu u školu dočekuje simpatična snježna vjeverica koju su pod vodstvom učitelja likovne kulture Igora Brkića izradili vješti učenici. "To je uvertira za spektakl koji priređujem u petak na glavnom trgu",  najavljuje umjetnik Brkić. Saznajemo da će u petak Brkić izraditi snježnu bistu u čast poznatom križevačkom izumitelju Marcelu Kiepachu. Građani će moći uživo, uz tople napitke, glazbu i  dobru atmosferu, pratiti nastajanje novog Brkićevog djela. 
 
Fotografije možete naći ovdje:
 

30. siječnja 2012.

Lovac u posjetu Eko-skupini

30. siječnja u našu je školu ušetao pravi lovac u svojoj zelenoj uniformi i s fazanovim perom na šeširu. Izazvao je čuđenje učenika koji su se u trenu okupili oko njega u predvorju škole. Srdačno ga je dočekala učiteljica Sonja Pavlinušić na čiji je poziv došao u posjet učenicima Eko - skupine nižih razreda. Lovac Dragutin Bermanec ispričao je malim ljubiteljima prirode na koji način lovci vode brigu o šumskim životinjama te koje su dužnosti i obaveze lovaca. Pričao je i o svojim pomagačima - lovačkim psima. Učenici su mu postavili brojna pitanja na koja je on sa zadovoljstvom odgovarao. Na kraju su ga srdačno pozdravili i poželjeli da ih ponovo posjeti.

 
Antonella Kossi i Nera Delić, 8.c
 
Fotografije možete naći ovdje:
 

12. siječnja 2012.

Predavanje u sklopu projekta "Nisi sam!"
 

Početak polugodišta učitelji OŠ "Vladimir Nazor" započeli su predavanjem koje im je održao predstavnik policije inspektor Dražen Magdić.

Predavanjem u sklopu projekta "Nisi sam" koji provodi PU Koprivničko-križevačke županije nastoji se spriječiti nasilje putem interneta i informirati učitelje,roditelje i učenike kako pomoći žrtvama takvog nasilja. Predstavnik policije upozorio je učitelje na česte krađe identiteta, bolju zaštitu na internetu i roditeljsku kontrolu koja je nužna kod maloljetnika te ih informirao kome i kako prijaviti zlostavljanje.

Razgovaralo se o Facebooku, tehnikama provaljivanja na tuđi profil, zaštiti profila i prijavama policiji, slučajevima pedofilije, krađe i zloporabe interneta. Socijalna radnica naše škole, gđa. Ljiljana Kopjar, najavila je da će se s ciljem sprječavanja nasilja putem interneta u našoj školi održati i druge aktivnosti u sklopu ovoga projekta u koji će biti uključeni roditelji, učenici i učitelji. Podsjetimo, s istim se ciljem u našoj školi provodi i Unicefov program "Prekini lanac" .

 
Novinari: Viktorija Platnjak, Nera Delić 8.c
 

15. prosinca 2011.

Izložba skulptura "Slavenska mitologija"
 
U četvrtak 15. prosinca u Klubu kulture održana je izložba skulptura "Slavenska mitologija". Mentor i umjetnički voditelj Igor Brkić osmislio je ovaj projekt s ciljem približavanja slavenske mitologije učenicima i upozoravanja na zapostavljanje ove tematike u školskom programu. Skulpture Peruna, Jarila, Morane, Svaroga i ostalih mitskih bića izrađivali su od žice i gipsa sadašnji i bivši učenici OŠ "Vladimir Nazor" : Vatroslav Sever, Mario Lučki, Eva Subotičanec, Lucija Denžić, Dragan Nikolić, Antonio Jagodić, Hana Majcen, Sanja Batinjan, Gabrijela Jaki, Antonella Kosii, Željka Pavković, Tonko Horvat i Damir Benčak.
 
 
Fotografije: Katarina Ferenčak 7.e
Tekst:Gabrijela Jaki,Viktorija Platnjak, Lora Benjak 8.c
 
Fotografije možete naći ovdje:
 

14. prosinca 2011.

Akcija prikupljanja poklona za Caritas

U blagdanskom raspoloženju učenici OŠ "Vladimir Nazor" odlučili su darivati one kojima je pomoć i pažnja bližnjih najpotrebnija - štićenike Caritasa. Učenici od prvog do osmog razreda cijeli su tjedan prikupljali igračke, odjeću i obuću za svoje vršnjake. Prikupila se gomila paketa koji će njihovim vršnjacima uskoro izmamiti osmjehe na lica.

Novinarska družina

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=55


12. prosinca 2011.

Znanjem protiv ovisnosti

Učenici osmih razreda OŠ "Vladimir Nazor" u ponedjeljak 12. prosinca predstavili su rezultate svoga rada u sklopu projekta  "Znanjem protiv ovisnosti" koji je osmislila i pokrenula socijalna radnica gđa. Ljiljana Kopjar povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Predstavili su prezentacije, plakate i kratke igrokaze na temu pušenja, alkoholizma i ostalih droga. Održan je i kviz znanja, a sve s ciljem da osmaši što više nauče o ovisnostima i prevenciji ovisnosti. Učenici 8. b razreda nagrađeni su za osmišljavanje i izvedbu najboljeg igrokaza, a učenici 8.c razreda pokazali su svoje znanje osvojivši prvo mjesto u kvizu. Projekt su svojim gostovanjem podržale predstavnica Centra za socijalnu skrb Kristina Frtalić i predstavnica Grada Tamara Dušak. Bio je to zanimljiv, duhovit i poučan način da se učenici upoznaju s problemom ovisnosti.
 
Viktorija Platnjak i Lora Benjak 8.c
 
Fotografije možete naći ovdje:
 

6. prosinca 2011.

Sveti Nikola

Sv. Nikola je u utorak 6. prosinca posjetio OŠ „Vladimir Nazor“. Uzbuđeni  učenici dočekali su ga s pjesmom, recitalima i lutkarskim igrokazom.

Predstavili su mu se članovi lutkarske družine „Petrica“ koju vodi učiteljica Tomislava Topolovec, učenici 3. b razreda koji su se s učiteljicom Dragicom Zagorec za ovu priliku preobukli  u tikviće, zbor „Zvončići“ koje je vodila učiteljica Helena Nemeček, recitatorska skupina učiteljice Blaženke Pokos i dramska skupina učiteljice Snježane Katić. Sv.Nikola je nagradio učenike za njihov trud i dobrotu, dok su Krampusove prijetnje ostale samo na riječima.

Tekst i fotografije:  Ana Haramina i Anja Petić

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=51

 


1. prosinca 2011.

Predavanje za roditelje u sklopu projekta „Otvoreni kišobran“

U našoj se školi već nekoliko godina provodi projekt pod nazivom „Otvoreni kišobran“. Cilj projekta je prevencija i suzbijanje ovisnosti kod mladih. U četvrtak 1. prosinca u sklopu projekta je održano predavanje za roditelje učenika šestih razreda koje je vodila psihologinja Davorka Gazdek. Ona je upoznala roditelje s najčešćim oblicima ovisnosti koje razvijaju učenici osnovnoškolci, a to su pušenje, alkoholizam, ovisnost o računalnim igrama i kockanju. Istaknula je važnost smanjenja dostupnosti takvih sadržaja i uputila roditelje kako da odgojaju svoju djecu i zaštite ih od stjecanja bilo kakve vrste ovisnosti.

Kako smo saznale iz kratkog razgovora s gospođom Gazdek, ona se ovim poslom bavi dugih dvadeset godina i stekla je mnogo iskustva u radu s djecom ovisnicima. U ovaj je projekt uključena 21 škola iz naše županije, a osim što radi na ovom projektu, gospođa psihologinja izravno radi s djecom ovisnicima.. Saznali smo da  ovisnici moraju proći terapiju koja traje najmanje tri mjeseca kako bi postigli rezultate u borbi protiv ovisnosti.  Bilo je to iznimno korisno predavanje i za roditelje i za nas.

 

Tanja Pavišić i  Ana Haramina, 7.e

Fotografije:Anja Petić

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=49


25. studenog 2011.

Sportske igre 2011.

Prošlog su petka održane 8. gradske športske igre mladih u kojima su snage odmjerile OŠ "Vladimir Nazor" i OŠ Ljudevita Modeca. Prijelazni pehar je ove godine ostao u rukama Modecovih učenika kojima čestitamo na pobjedi i najavljujemo napad na naslov i pehar sljedeće godine. Igre su zatvorene revijalnom štafetom u kojoj su svoju spretnost i brzinu pokazale učiteljice obiju škola. Našu su školu predstavile učiteljice Ksenija Kranjčec, Kristina Kralj, Mira Harča, Sonja Pavlinušić, računovotkinja Sanja Štubelj  i naša ravnateljica Sanja Petranović. Čestitamo svim sudionicima ovogodišnjih igara i želimo im puno sreće nagodinu!

 

Sanja Batinjan  i Sara Jurić 8.b

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=48


19. studenog 2011.

Noć kazališta

U subotu 19. studenoga u Križevcima je obilježena Noć kazališta. U Hrvatskom su domu prikazane dvije lutkarske predstave: Priča o lavu i pametnom zecu lutkarske družine Don Hihot iz Ivanić Grada i ulomci iz nekoliko predstava lutkarske družine Petrica čija je voditeljica naša učiteljica Tomislava Topolovec. Učiteljica Topolovec održala je i lutkarsku radionicu za djecu. Sudionici su zajedno s učiteljicom i njenim pomagačima, učenicima naše škole, izrađivali male lutke anđele i pritom učili dobro se zabavljajući.

Tanja Pavišić, 7. e

Fotografije možete naći ovdje:

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=47


18. studenog 2011.

Obljetnica pada Vukovara

Učenici OŠ "Vladimir Nazor" i ove su godine obilježili obljetnicu pada Vukovara. Učenici su se u petak 18. studenoga paljenjem svijeća i izrađivanjem prigodnih plakata prisjetili žrtava toga grada heroja. Zajedno sa svojim razrednicima pogledali  su dokumetarni film o padu Vukovara.

 

 

 

 

 


11. studenog 2011.

Predavanje povodom 20. obljetnice  oslobađanja vojarne u Križevcima

 

Povodom 20. obljetnice oslobađanja vojarne u Križevcima, u petak 11. studenoga u našoj je školi održano predavanje na temu Sjećanje na oslobođenje  vojarne u Križevcima 1991. godine. Predavanje su održali brigadir Željko Topolovec i poručnik Vlado Radotović u suradnji s učiteljicom povijesti Mirom Harčom. Tijekom predavanja smo saznali kako je započeo Domovinski rat, što je bila balvan revolucija, koliko je Križevčana sudjelovalo u Domovinskom ratu i koliko ih je stradalo te kako su Križevčani uspjeli osloboditi vojarnu. Ovo su zanimljivo i poučno predavanje slušali učenici osmih razreda.

 

Ana Haramina i Anja Petić, 7.e


11. studenog 2011.

Koprivničanci u posjetu

 

Učenici nižih razreda osnovne škole "Đuro Ester" iz Koprivnice posjetili su nas u petak 28. listopada. Dočekale su ih učiteljice Sonja Pavlinušić i Dragica Zagorec s učenicima. Učenici su proveli prijepodne u razgledavanju naše škole i sportskom druženju. Sklopljena su nova prijateljstva, a vrijeme je bilo ispunjeno zabavom i smijehom. Zahvaljujemo učenicima OŠ "Đuro Ester" na posjetu i pozivamo ih da nam opet dođu!

 

Ana Haramina i Katarina Ferenčak

 

 

 

 

 


7. studenog 2011.

Udruga Civitas ponovno u našoj školi:
Mediji, odgoj i pismenost
 
Naša škola nastavlja uspješnu suradnju s udrugom Civitas čiji su nas predstavnici  ponovno posjetili u četvrtak 3. studenoga. Udruga se bavi promicanjem civilnog društva, medijima i ljudskim slobodama, a podupiru je brojni znanstvenici, liječnici i profesori s kojima udruga surađuje u organizaciji predavanja i radionica za učitelje i učenike.
 
Predsjednica udruge, novinarka Zvjezdana Stančić, održala je predavanje "Mediji, odgoj i pismenost" učenicima petih razreda i članovima novinarske družine. Ovo je predavanje mnoge učenike potaklo na razmišljanje o sadržajima koji se nude u novinama, na internetu i televiziji. U zanimljivom razgovoru s predstavnicom udruge saznali smo koje medije učenici najčešće koriste i razmišljaju li učenici o informacijama koje primaju putem medija. Zaključili smo da o sadržajima trebamo razmišljati, birati one korisne i graditi svoje mišljenje o svemu što pročitamo, čujemo, pogledamo.
Nadamo se da će nas i sljedeće godine udruga Civitas posjetiti.
 
Autor teksta:Nera Delić,8.c
Autor fotografija:Antonella Kossi, 8.c
 
  
 
 

  


27. siječnja 2011.

LIDRANO

OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci danas 27. siječnja 2011. ugostila je sudionike gradsko – međuopćinske smotre Lidrano.

Prosudbena povjerenstva za literarni, dramski i scenski izraz odabrala su sljedeće radove za sudjelovanje na županijskoj  smotri:

LITERARNI IZRAZ:

1. Zaljubljen sam, Ivan Biljan, 5.r., OŠ „Sveti Petar“ Orehovec

2. Moja priča, Ema Husinec, 8.r., OŠ Ljudevita Modeca Križevci

3. Osvrt na kazališnu predstavu, Andrea Karlović, 8.r., OŠ „Grigor Vitez“ Žabno

4. Ba(j)ka, Josip Martinčić,1.r., Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkog

5. „Svijet je lijep, a život je dar s neba“, Ana Antolić, 1.r., Gimnazija I.Z.Dijankovečkog

DRAMSKI IZRAZ:

1. Anamarija Baturina, 3.r., monolog „Veliki savršeni ljudi“, mentorica Suzana Balić, OŠ Ljudevita Modeca Križevci

2. Ivana Blagaj, 3.r., pjesma „Kiša“ Stjepana Jakševca,    mentorica Lidija Marinković, OŠ „Sveti Petar Orehovec“

3. Dora Kos, 6.r.,  pjesma „Ljubav“ Tite Bilopavlovića, mentorica Đurđica Trakoštanec, OŠ „Sveti Petar Orehovec“

4. Fran Leon Palić, Marina Laos, Helena Šogorić, Ana Marija Baturina, učenici 3.r. OŠ Ljudevita Modeca Križevci s dramsko-scensko igorm „Knjiga“, mentorica  Suzana Balić

5. Marko Piškorić, 2.r., tekst J.D. Salingera „Lovac u žitu“,mentorica Vlatka Cukor, OŠ „Ivan Seljanec“

NOVINARSKI IZRAZ:

1. Stari mlin „presudio“ dvama dabrovima,reportaža, učenik Luka Šantić, mentorica  Stojanka Lesički, OŠ „Sveti Petar Orehovec“

2. Otpad u narančastu kantu, reportaža, učenik  Dino Davosir, mentorica Martina Valec – Rebić

3. Nemam tabelu životnih uspjeha, intervju, učenica Marta Pečnjak, mentor Martina Valec-Rebić

 


26. studenog 2010.

SPORTSKE IGRE MLADIH

U Križevcima se svake godine održavaju Gradske sportske igre. U dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca  19. studenoga održane su sedme po redu Gradske sportske igre koje  je otvorio gradonačelnik Branko Hrg. Učenici naše škole odmjerili su snage s učenicima Osnovne škole Ljudevita Modeca. Pobjednici su se okitili zlatnim medaljama, a škola koja je  pobijedila odnijela je zlatni pehar. Učenici su se natjecali u sljedećim igrama: nogometu, rukometu, košarci, graničaru, štafeti i šahu. Konačan rezultat bio je 15:8 za Osnovnu školu Ljudevita Modeca. Čestitamo!

 

Valentina Tušek

  

  

 


19. studenog 2010.

DAN SJEĆANJA NA VUKOVAR

I ove  godine obilježili smo 18. studenoga, Dan sjećanja na Vukovar.  Paljenjem svijeća, prezentacijom o Vukovaru i minutom šutnje odali smo počast svim stradalnicima rata, sjetili se svih žrtava koje i danas nose posljedice ratnih razaranja, i dalje tragaju za svojim najmilijima i pokušavaju ovom gradu vratiti životnu radost kakvu je nekad imao. Na nama je da ostvarimo krilaticu toga grada heroja: „Ne ponovilo se!“

 

Fotografije – učitelj Tomislav Bogdanović i članovi njegove povijesne grupe koji su organizirali obilježavanje Dana sjećanja

Autor teksta: Valentina Tušek

  

 

CIVITAS

Predstavnici Udruge „Civitas“ , Zvjezdana i Tomislav Stančić, gostovali su u našoj školi u utorak 16. studenoga.  Udruga se bavi  medijskim promicanjem civilnog društva, informiranjem javnosti o stanju sloboda i otvorenosti medija za civilno društvo. Predsjednica Zvjezdana Stančić održala je predavanje o medijima učenicima petih razreda i članovima novinarske družine. Predavanjem nas je poučila da nisu svi sadržaji koji su nam dostupni u medijima korisni i istiniti i da mediji imaju velik utjecaj na nas. Oni određuju kako trebamo izgledati, što jesti, čime se baviti – jednostavno određuju što je „IN“, a što „OUT“.  „Reklame od nas čine ono što u srcu nismo“, rekla je Zvjezdana Stančić.  Da ne bismo postali ono što nismo, trebamo razmišljati, izbjegavati štetne i nekorisne sadržaje, zaštiti se od mogućih opasnosti koje skriva internet  i BITI SVOJI. 

Autor: Antonella Kossi

  


12. studenog 2010.

OBRTNIČKI I GOSPODARSKI SAJAM

NAZOROVCI NA 13. OBRTNIČKOM I GOSPODARSKOM SAJMU 

U Križevcima se od 5. do 7. studenog održavao 13. po redu Obrtnički i gospodarski sajam. Ove godine se predstavilo  oko 260 izlagača s područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske i Italije. Među njima je bila i naša škola za koju su članovi  Učeničke zadruge svetoga Marka Križevčanina pod vodstvom učitelja Igora Brkića izradili tradicionalne, ekološke, keramičke radove. Zbog velikog interesa posjetitelja, već u nedjelju ujutro prodali smo zadnji rad i nastavili uživati u zabavnim sadržajima koji su se nudili u sklopu sajma. Od tih sadržaja izdvajamo radionicu Komunalnog poduzeća „Od otpada do igračke“ u kojoj su nas voditeljice Marija  Vragović i Dijana Dretar uvjerile da otpad nije smeće, izložbu malih životinja, modnu reviju i reviju frizura, natjecanje u šumarskim vještinama, razne degustacije, susrete s notarima i starogradskim plemkinjama čije su uloge preuzele naše učenice obukavši  starinske haljine. Sajam je i ove godine završio nagradnom igrom u kojoj je glavni zgoditak bio automobil.

Antonella Kossi i Lora Benjak

Fotografije: Gabriela Jaki 

 

 

 

  


5. studenog 2010.

MJESEC KNJIGE 

Intervju s našom knjižničarkom

Obično u školsku knjižnicu dolazimo da bismo posudili lektiru ili pak dočekali autobus na toplom mjestu i u ugodnom društvu.  Ovoga smo puta knjižnicu posjetili s posebnim zadatkom.  Porazgovarali smo s našom knjižničarkom Ivkom Lugarec, profesoricom hrvatskoga i ruskoga jezika i velikom zaljubljenicom u knjige, i na taj vas način željeli podsjetiti da od 15. listopada do 15. studenog obilježavamo Mjesec hrvatske knjige.

 

Zbog čega ste odlučili postati knjižničarka?

Ljubav prema pisanoj riječi bila je presudna u opredjeljenju za knjižničarski posao. Volim biti okružena knjigama, časopisima, općenito svim izvorima informacija.

Znamo da ste određeno  vrijeme radili u nastavi. Kako to da vam je rad u knjižnici draži?

Ne bih mogla reći da je draži. Voljela sam raditi u razredu, ali zbog problema s glasnicama sada to više ne bih mogla.

Koje trenutke u svojoj karijeri pamtite kao najljepše?

Bilo je puno lijepih trenutaka u mojem dugogodišnjem radu. Ispričat ću vam nešto. Prije dosta godina radila sam u srednjoj školi. Na satu književnosti razgovarali smo o romanu „Kiklop“ Ranka Marinkovića. Sutradan, kad sam ponovo došla u taj razred, jedna poveća grupa učenika ispričala mi je kako su se jučer cijelo popodne prepirali oko „Kiklopa“.

Što učenici najčešće i najradije čitaju?

Nažalost, učenici sve manje čitaju nešto izvan lektire. Još uvijek traže Harrya Pottera, iako sve manje.

Imate li vi omiljenu knjigu?

Ne mogu se odlučiti za najdražu knjigu. Knjige najčešće biram prema autorima.

Kako se borite protiv uništavanja knjiga koje se posuđuju?

Uglavnom opominjem i upozoravam. Nekoliko puta učenici su morali kupiti novu knjigu.

Što biste poručili učenicima povodom Mjeseca hrvatske knjige?

Počeo je Mjesec hrvatske knjige. Dođite u knjižnicu i pročitajte barem jednu knjigu koja nije na popisu obvezne lektire. Vidjet ćete da u knjižnici ima puno lijepih i znaimljivih knjiga.

 

Nera Delić i Gabriela Jaki


2. studenog 2010.

MJESEC KNJIGE

Melinda Deduš

Mislili ste da su knjigoljupci vrsta koja je davno izumrla? Mi smo se novinari bacili u potragu i  u našem školskom hodniku naišli na jednu ljupku knjigoljupku.

 

Molimo te da nam se predstaviš! 

Ja sam Melinda Deduš.Imam 13 godina i pohađam 7.razred Osnovne škole Vladimir Nazor u Križevcima. Jako volim čitati.

 Čime se baviš u slobodno vrijeme, osim čitanjem?

Volim igrati stolni tenis, košarku, odbojku... Idem u glazbenu školu i sviram glasovir. Volim pjevati.

Koliko knjiga pročitaš mjesečno?

Rekord mi je 12 knjiga u mjesecu.

Koja ti je knjiga najdosadnija, koja  te najviše  razveselila, a koja rastužila?

Najdosadnija mi je knjiga Bambi, najsretnija Blizanke, a najtužnija Junaci Pavlove ulice.

Kako se osjećaš kad čitaš knjige?

Kad čitam knjige,ja se skroz uživim u sadržaj. Imam osjećaj kao da se meni događa ono što se događa likovima,kao da sam ja dio te priče i ponekad  se znam zateći kako  zadržavam dah na strašnim dijelovima knjige.

Imaš li omiljeno mjesto za čitanje?

Najviše čitam u krevetu prije spavanja  jer preko dana nemam vremena.

Znaš li otprilike broj knjiga koje si pročitala?

Oko dvjestotinjak. Možda i više.

Zašto tako jako voliš čitanje?

Zato što se ja , za razliku od mnogih drugih, uživim u  knjigu i ne razmišljam o drugim stvarima dok čitam.Svaka nova knjiga meni donosi novi svijet koji čeka da ga otkrijem.

Koju knjigu trenutno čitaš?

Trenutno čitam Deklaraciju, ali i  nju ću dovršiti do objave ovog intervjua.

Da možeš, u koji bi se lik iz knjige voljela pretvoriti?

Rado bih se pretvorila u Pipi Dugu Čarapu zato što ona ne zna što je tuga.

 

Što želiš postati?

Želim postati nastavnica tjelesne i  zdravstvene kulture.

 

Dragi čitatelji, ako i u vašoj susjednoj klupi ili paralelnom razredu  postoji knjigoljubac, javite nam i sa zadovoljstvom ćemo ga predstaviti. Do čitanja!

 


11. listopada 2010.

DANI KRUHA

I ove smo godine u predvorju naše škole prigodnom priredbom obilježili Dan kruha. Učenici naše škole počastili su se  domaćim kruhom i različitim ukusnim pecivima koja su pripremili uz pomoć roditelja, a učiteljice razredne nastave  sa svojim su učenicima osmislile zanimljiv program. Učenici članovi  literarno-recitatorske skupine pod vodstvom  učiteljice mentorice Blaženke Pokos čitali su svoje radove o kruhu, najdražem pecivu i najfinijem kolaču koje su napisali na satu hrvatskoga jezika. Dramska skupina učiteljice Dragice Zagorec predstavila se igrokazom „Gdje rastu krafnice“, a razveselio nas je i igrokaz „Kruh s neba“ koji su izveli članovi dramske skupine pod vodstvom učiteljice Snježane Katić.Posjetio nas je i naš župnik Krešimir Žinić koji je blagoslovio kruh te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti gospodin Mladen Tenodi.  Do sljedeće godine, uživajmo zajedno u fotografijama  ukusnih pekarskih proizvoda!

Novinarke:Sanja Batinjan i Ivona Kudelić

Autor  fotografija:Natalija Piškorić


16. lipnja 2010.

VRATILO SE ''ZVONO''!

Povodom proslave Dana škole objavljen je naš list ''Zvono''. Sada je dostupan i na ovim stranicama.

http://www.os-vnazor-kc.skole.hr/skola/novine


30. travnja 2010.

VRAĆA SE "ZVONO"!

Novinarska skupina ima ekskluzivnu vijest – ove godine, nakon pet godina stanke, ponovno izlazi ZVONO, list učenika OŠ „Vladimir Nazor“. List će biti objavljen povodom proslave Dana škole. Novinari su već dva tjedna na terenu -  intervjuiraju, istražuju, fotografiraju. Neki od njih pišu članak o hobijima naših nastavnika, stoga molimo nastavnike za suradnju. Do čitanja! Vaši novinari.


2. veljače 2010.

BILTEN

Novinarska skupina se nakon projekta koji je provela tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti predano prihvatila izrade biltena povodom ovogodišnjeg susreta Eko-škola. Novinari  ispituju ekološku osviještenost učenika, sastavljaju planove za smanjenje potrošnje, pišu članak o našoj Eko-školi i intervjuiraju voditeljicu Eko-etno skupine Miru Harča.

Priloženi dokumenti:
BILTEN Eko susret 2010.pdf


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Svibanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola "Vladimir Nazor" Križevci / Ulica bana Josipa Jelačića 23, HR-48260 Križevci / os-vnazor-kc.skole.hr / ured@os-vnazor-kc.skole.hr
preskoči na navigaciju